ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vet du om du har vägglöss – och så blir du av med dem

Malin Hansson · 4 Nov 2016
Uppdaterad 17 Feb 2017

Foto: Pressbild/TT


Vägglössen har ökat explosionsartat de senaste 20 åren och vi drar hem dem från utlandsresor och begagnade möbler. Kliar det i kroppen av att läsa det här? Eller är det för att du delat säng med vägglössen i natt? Så här vet du.

klar

Artikellänk är kopierad

Små kryp i väggarna som kommer fram när du sover – kanske lyckligt ovetande om att de små liven suger ditt blod. Men tillslut kommer du märka det. Du har fått vägglöss. Och de blir bara fler och fler.

– Ökningen har varit markant – för 10-16 år sedan fanns knappt vägglöss, nu har vi 13-15 000 saneringar per år, säger Håkan Kjellberg,  på Anticimex.skadedjursexpert

►LÄS MER: Vägglusen här för att stanna

Vägglöss finns runt oss där vi bor eller sover. De sprider sig framförallt via möbler eller resväskor.

– Typiska fallen är lägenheter, hotell och vandrarhem. Någon för in lusen – via ett smittat föremål som en säng eller via en resväska så har spridningen startat. Den kryper in i små håligheter och väntar på att äta. Om det är jättemånga vägglös i samma rum – eller om det är brist på mat (läs människor reds anm)- så går de vidare till angränsande rum eller lägenheter – och grannarna drabbas, säger Håkan Kjellberg.

Vägglössen kommer fram om natten, så de är svåra att upptäcka. Så hur vet man att det är just vägglös man drabbats av?

– Första tiden kan det bara diffusa tecken. Vissa får inga utslag men andra får stora blemmor. Du kan också se små blodfläckar på lakanen eftersom de sprutar in ett ämne som gör att blodet inte levrar sig. Sen kan man se avföring, små, små prickar, längs springor och vrår, säger Håkan Kjellberg, och lägger till att det förutom eventuell smärta kan vara den psykiska biten som är jobbigast:

– Många får sömnsvårigheter för de ligger bara och väntar på att vägglössen ska komma ut. Och vissa isolerar sig för det är så tabubelag.

►LÄS MER: Kliar det i rumpan? Det kan vara mask i magen

Har man fått vägglöss gäller det att skaffa professionell hjälp. Och det är ingen idé att flytta ut.

– Människan är den bästa framdrivare av lössen och eftersom de kan finnas kvar i golvlisterna och andra vrår och kan svälta i ett år är det bra att någon bor kvar. Om man inte sover kvar fördröjs bara processen, säger Håkan Kjellberg, men lugnar också:

– Men i dag har vi en värmebehandling vi utför direkt på sängen som för den fri från vägglöss direkt och man kan sova i den samma kväll utan risk för att bli angripen.

Någonting som kanske känns skönt att veta är att man i alla fall inte behöver akta sig för vännen som råkat ut för de små djuren.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt att de skulle vara kvar på kläderna och gå över till andra. Skulle det vara så skulle det vara någon med hundratusentals vägglöss och då har man andra problem, säger Håkan Kjellberg.

►LÄS MER: Forskning: Den här väggfärgen kan dra till sig vägglöss

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro