ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vet du om du utsätts för härskartekniker, lilla vän

· 23 Jul 2015
Uppdaterad 23 Jul 2015
Förlöjligande: Genom att exempelvis säga ”lilla vän” eller dra ett skämt på din bekostnad förminskas du av den som utövar härskartekniker.

Förlöjligande: Genom att exempelvis säga ”lilla vän” eller dra ett skämt på din bekostnad förminskas du av den som utövar härskartekniker. Foto: Alamy


Alla har vi stött på härskartekniker. Det kan vara att någon förlöjligar eller förminskar dig, antingen i sociala medier eller i verkliga livet. Men det finns motstrategier.

klar

Artikellänk är kopierad

Osynliggörande: Någon prasslar med ett papper, gäspar eller vänder sig mot någon annan när du pratar. Du blir ignorerad.
Osynliggörande: Någon prasslar med ett papper, gäspar eller vänder sig mot någon annan när du pratar. Du blir ignorerad.Foto: Alamy
Undanhållande av information: Det kan vara att de i maktposition på arbetsplatsen tar en öl eller en bastu efter jobbet och fattar informella beslut. När du saknar information kan du känna dig korkad och efter.
Undanhållande av information: Det kan vara att de i maktposition på arbetsplatsen tar en öl eller en bastu efter jobbet och fattar informella beslut. När du saknar information kan du känna dig korkad och efter.Foto: Alamy
Dubbelbestraffning: Vad du än gör får du kommentarer om att det är fel. Går du på ett möte under kvällen försummar du dina barn, stannar du i stället hemma är du oseriös.
Dubbelbestraffning: Vad du än gör får du kommentarer om att det är fel. Går du på ett möte under kvällen försummar du dina barn, stannar du i stället hemma är du oseriös.Foto: Alamy
Påförande av skuld och skam: Ofta en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempelvis om du som kvinna utsätts för sexuella trakasserier men får veta att du har dig själv att skylla med anledning av dina kläder.
Påförande av skuld och skam: Ofta en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempelvis om du som kvinna utsätts för sexuella trakasserier men får veta att du har dig själv att skylla med anledning av dina kläder.Foto: Alamy

Härskartekniker är ett begrepp som beskriver olika sätt att subtilt förtrycka och behålla sin maktposition gentemot andra människor.

Den norska socialpsykologen Berit Ås listade på 1970-talet fem härskartekniker som brukar tas upp när man pratar om ämnet: Osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning samt påförande av skuld och skam.

– De klassiska härskarteknikerna har bäring än i dag, säger Annakarin Nyberg, internetforskare och författare. 

Senare la Berit Ås till två tekniker till: Objektifiering samt våld eller hot om våld. Men det är de ursprungliga fem som brukar dominera i diskussionen om härskartekniker.

►LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll​

Härskarteknikerna finns även på nätet. Annakarin Nyberg har tillsammans med Mikael Wiberg skrivit boken ”Sociala medier och härskartekniker”.

I boken har de listat hur teknikerna används i sociala medier, bland annat med hjälp av vittnesmål från nätprofiler.

– Det vi vill är att man ska fundera över hur man använder härskartekniker, vad det får för konsekvenser. Vi måste ha mer eftertanke, säger Annakarin Nyberg.

De har även identifierat en rad motstrategier som ofta används av folk som råkar ut för härskartekniker. En strategi är att ”dela vidare”.

– Jag pratade med en kvinna som har många Twitterföljare, hon säger att hon ibland blir så trött att hon retweetar det som har skrivits. Hennes följare går då på den som har skrivit den elaka kommentaren, säger Annakarin Nyberg.

LÄS MER: Ny lag: Här kriminaliserar de näthat

Andra motstrategier är till exempel att blockera den som besvärar dig, att använda humor eller att bemöta elaka kommentarer med vänlighet.

– Man kan på olika sätt försöka ta kontroll över skiten som sprids om en. Jag tror det är viktigt att ha motstrategier, säger internetforskaren Annakarin Nyberg.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro