ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vet du om nätmedicinerna är lagliga – kolla efter symbolen

Alva Forsberg Fierro · 8 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016
Det finns mängder med piratkopior av välkända preparat på nätet som kan innehålla fel halt av det verksamma ämnet.

Det finns mängder med piratkopior av välkända preparat på nätet som kan innehålla fel halt av det verksamma ämnet. Foto: All Over Press


Allt fler svenskar köper medicin på internet – trots att det finns en stor risk att drabbas av allvarliga biverkningar. Nu inför EU en gemensam märkning – för att upplysa konsumenterna om de olagliga aktörerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya EU-symbolen för webbhandel med läkemedel.
Den nya EU-symbolen för webbhandel med läkemedel.

Försäljningen av läkemedel i Sverige är starkt reglerad men på nätet kryllar det av aktörer som säljer receptbelagda läkemedel utan tillstånd.

– De mediciner som ligger i topp i Sverige och i Norden är potensmedel som Viagra, bantningspreparat och antidepressiva, säger Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet.

Det finns mängder med piratkopior av välkända preparat som kan innehålla fel halt av det verksamma ämnet eller ingenting alls. Vissa mediciners bäst före-datum har passerat för länge sedan men har fått en ny datummärkning. Ofta kan medicinerna även innehålla giftiga ämnen som väggfärg, bläck, golvpolish eller tegeldamm, skriver Susanne Lundin på DN Debatt.

– En ny trend är så kallade kosttillskott, främst tillverkade i Asien, som har visat sig innehålla läkemedelssubstanser. Det har varit ett antal personer i Norden som har dött av det, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.

LÄS MER: Antti, 39, köpte akne-medel på nätet: ”Skinnet lossnade”

Trots riskerna köper allt fler svenskar sina mediciner på nätet. En ny rapport från Läkemedelsverket visar att 20 procent har handlat receptfria eller receptbelagda mediciner på internet under 2014, vilket kan jämföras med tre procent för åtta år sedan.

– Mina erfarenheter från forskningen är att där behovet överstiger resurserna uppstår en svart marknad. I Sverige har vi ett sjukvårdssystem där det kan vara svårt att komma till en läkare, och med långa köer, säger Susanne Lundin.

LÄS MER: Lagligt att köpa falska läkemedel​

Flera experter har länge efterlyst krafttag för att stävja den svarta marknaden. Men från och med 1 juli kommer konsumenter att enklare hitta till de lagliga aktörerna på nätet. Då införs en ny symbol för internethandel med läkemedel i hela EU.

Alla som säljer läkemedel på distans via internet ska visa symbolen på sina webbplatser. Konsumenten ska genom att klicka på symbolen snabbt kunna se om den aktuella webbplatsen har anmält webbhandel med läkemedel och i vilket land.

LÄS MER: Studie: Homeopatisk medicin har ingen effekt

Syftet är att du som konsument enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig.

– Det här är en riktigt bra förbättring av konsumentens säkerhet. Förut har det inte varit särskilt enkelt att veta vilka som får sälja läkemedel på internet och vilka som inte får göra det, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

Listan kommer att finnas tillgänglig på Läkemedelsverkets webbplats från och med september.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro