ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så viker du världens bästa pappersflygplan

Aron Andersson · 28 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Detta pappersflygplan är inspirerat av det plan som innehar världsrekordet.

Detta pappersflygplan är inspirerat av det plan som innehar världsrekordet.


klar

Artikellänk är kopierad

I helgen avgörs VM i pappersflyg i Salzburg. Sverige har två representanter på plats: Patrik ­Sundén som tävlar i längd­­flygning och Rickard Mårtensson som tävlar i flygtid. Här följer deras tips på hur du blir en mästare.

Patrik Sundén.
Patrik Sundén.

Så ska Patriks plan flyga längst i världen

Vikning

Symmetri Mitt plan ser ut ungefär som ett spjut. Det har tre lika stora vingar och du håller i en av dem när du kastar. Det är en vinkel på 120 grader mellan varje.Jämvikt Man vill inte ha tyngdpunkten för långt bak, men gärna lite längre bak än mitten av planet.Få vikningar Det går att vika till för att rätta asymmetrier, men inte för mycket. Då kan planet bli alltför tungt och kommer inte att flyga bra alls.Övning Häromdagen vek jag runt tio plan med lite finjusteringar på varje plan. Att få till det perfekta planet har jag bara lyckats med ett fåtal gånger.

Kastning

Underarm De flesta kastar överarmskast, men jag kastar underarmskast så det mer liknar en golfsving. Min design gör att jag kan ta i allt vad jag har.

Rätt vinkel En bra utgångspunkt är 45 graders vinkel. Det är inte det lättaste, men det gäller att ha en bra ­pendel­rörelse.

Rickard Mårtensson.
Rickard Mårtensson.

Och så ska Rickards plan flyga länge

Vikning

Breda ­ving­spann Det får gärna vara så brett som möjligt utan att balansen försvinner.Framtungt Tyngdpunkten ska ligga i nosen så att det tippar lätt framåt.

Välplanerat Vik med omsorg och sparsamt. En enkel konstruktion tror jag på.

Kastning

Rätta knycken Det gäller att ha en bra snärt i handleden när man kastar.

Sikta mot stjärnorna Kasta inte riktigt rakt upp men nästan, så högt det går. Att få upp planet 10 till 15 meter är jätte­bra, ju högre desto bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro