ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vill Apple minska användningen av Iphone

Henrik Ek · 4 Jun 2018
Uppdaterad 4 Jun 2018
Från vänster: Apples vd Tim Cook inför en 6000 person stor publik, Apples Kelsey Peterson demonstrerat den nya Memoji-funktionen och Metros utsände Henrik Ek.

Från vänster: Apples vd Tim Cook inför en 6000 person stor publik, Apples Kelsey Peterson demonstrerat den nya Memoji-funktionen och Metros utsände Henrik Ek. Foto: Henrik Ek/Apple


Metro är på plats i San Jose för Apples årliga utvecklarkonferens. Trots att företaget inte presenterade någon ny hårdvara finns mycket att prata om efter Tim Cooks öppningsframträdande.

klar

Artikellänk är kopierad

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.Foto: Apple

Mobiltelefonberoende är ett problem. Nu vill skaparen av dagens smartphone-era hjälpa användare att själva förstå sin skärmtid.

Det var ett av budskapen när Apple öppnade sin årliga konferens ”World wide developer conference”.

De nya verktygen i den kommande uppdateringen av Iphones mjukvara (IOS 12) gör ”att användare kan hantera tiden de använder enheten och balansera olika saker som är viktiga för dem”, sa företagets chef för mjukvaru-utveckling, Craig Federighi från scenen.

LÄS MER
Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och "fake news"

Det gör bland annat att du kan mäta vilka appar du spenderar mest tid i. Och om du vill kommer du också att kunna tidsbegränsa vissa applikationer och få varningar när tiden håller på att rinna ut.

– Föräldrar kan även följa och sätta gränser för sina barns telefoner, sa Federighi.

Apples Craig Federighi.
Apples Craig Federighi.Foto: Apple

Vidare kommer funktionen ”Stör ej” att utvecklas så att användare kan sätta tillfälliga gränser för när telefon ska larma om inkommande sms eller mejl. Exempelvis när man lämnar eller anländer till en speciell plats där man vill kunna ägna sig åt annat än sin telefon.

Initiativet att motverka det överdrivna mobilanvändandet hyllades efter presentationen av fristående analytiker:

– Det är förstås ett svar på en utbredd oro som finns i världen över tvångsmässig användning av elektronik. Det gäller all teknologi, men smartphones i synnerhet eftersom det är den mest använda produktgruppen i världen, sa Ben Wood från analysföretaget CCS Insight till Metro.

– Genom historien har teknologisk utveckling alltid nått nivåer där det väcker oro. Från början var det böcker som skulle hota samhället, på min tid var det tv-apparaten, nu är det telefoner. Men det här är i alla fall en lösning som synliggör problemet, sa Ben Wood som menade att han själv inte har några problem med skärmtiden som sådan, men att han förmodligen kommer ta hjälp av Apples verktyg ändå.

– Det handlar inte så mycket om att sluta använda telefonen, men kanske bli mer produktiv och inte lägga lika mycket tid på Facebook och Twitter utan istället svara på mejl.

pil
Nytt från WWDC

Apples uppdaterar samtliga fyra operativsystem

IOS (Iphone och Ipad)

En bred uppdatering med bland annat nya funktioner för Augmented reality (AR) och röstroboten Siri. Siri kommer nu att kunna programmeras av användaren för att bistå med information från tredjepartsapplikationer.

Användare kommer även att kunna skapa så kallade ”Memojis”, egna egna emojis likt de Samsung lanserat tidigare.

Även gruppsamtal i Facetime blev en snackis. Vid lansering kommer upp till 32 personer kunna vara med i ett och samma videosamtal.

Watch OS (Apple watch)

En helt ny app kallad Walkie talkie kommer att fungera precis som det låter. Med ett knapptryck kan vänner som godkänts prata direkt till din klocka.

Träningsappen får nya träningsaktiviteter som hiking och kommer dessutom själv att starta åt dig om den känner att du inlett ett träningspass men glömt att klicka igång appen.

Tv OS (Apple tv)

Den senaste versionen av Apple tv (4K) får i den nya mjukvaruuppdateringen stöd för Dolby Atmos – en ljudteknologi för surroundljud. I USA och ett par andra länder (dock ej Sverige) kommer fler kabeloperatörer att erbjuda hela sina kanalpaket direkt i Apple tv istället för en kabelbox som tidigare.

Mac OS (Macdatorer)

Förutom att bakgrund och övriga grafiska element byter färg med dygnets timmar (ljus på morgonen, mörk på kvällen) presenterades också en helt ny App store till Mac.

Apple lanserade också några av sina mobilappar i desktop-format, såsom Apple News, Stocks, Röstmemon och hemautomatiseringsappen Home.

Apple lovade också att användare framtiden ska kunna använda tredjepartsappar från IOS-enheter i Mac OS. Något som många anser har saknats länge.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro