ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så vill de locka kvinnorna till teknikbranschen

Anna Åslund · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Entreprenörerna Anne Danell och Malin Marken hoppas att fler kvinnor ska upptäcka alla de jobb som finns i teknikbranschen.

Entreprenörerna Anne Danell och Malin Marken hoppas att fler kvinnor ska upptäcka alla de jobb som finns i teknikbranschen. Foto: Fliplife/Unsplash


Att teknikbranschen är mansdominerad syns på de produkter som säljs på marknaden idag. Det tyckte grundarna bakom teknikbolaget Fliplife of Sweden som inte hittade en enda stegräknare som var både bra tekniskt utformad och snygg. De bestämde sig för att skapa sina egna stegräknare och nu jobbar de för att gränserna mellan teknik, hälsa och mode ska suddas ut.

klar

Artikellänk är kopierad

När de inte hittade en enda stegräknare som signalerade annat än sport och teknik bestämde de sig för att skapa en egen. I dag driver Anne Danell och Malin Marken företaget Fliplife of Sweden som designar och säljer stegräknare med fokus på stil och materialval. Att teknikbranschen har svårt att locka kvinnor tycker de syns på produkterna som finns tillgängliga på marknaden i dag. De menar att mycket är anpassat efter männens behov där de flesta hälsoprodukter har teknik och prestation i fokus. Något de tycker påverkar designen.– Att teknikbranschen är mansdominerad märks ju till exempel på att produkterna har ett väldigt tekniskt uttryck. Vi har noterat att våra kunder inte enbart attraheras av funktion och teknik utan även söker efter känsla och upplevelse i sina köpbeslut, säger Malin Marken.

För att det ska kunna utvecklas tekniska produkter som passar alla, oavsett ålder, kön och livsstil, tror Malin Marken och Anne Danell att teknikbranschen behöver attrahera nytt folk. Problemet med att attrahera kvinnor till branschen tror de beror på fördomar om hur det är att jobba med teknik.– Det finns en allmän föreställning om att branschen har en manlig, hård och lite nördig jargong. Många tror att teknik och mode står i motsatsförhållande till varandra. Men i och med att gränserna mellan mode, lifestyle, hälsa och teknik suddas ut alltmer måste kvinnor beredas plats. Kvinnlig kompetens behövs, säger Anne Danell.

De som tror att ett jobb inom teknikbranschen endast handlar om matte och datorer måste tänka om. Duon bakom Fliplife menar att det finns mängder av jobb att välja mellan i en bransch som är i stort behov av ny arbetskraft.– Det är ju superviktigt att locka kvinnor och tjejer att vilja jobba med teknik. Kvinnor behövs såklart i alla branscher och det är en förlegad tanke att vissa områden inte skulle vara för kvinnor. Utvecklingen går snabbt och vi kommer inom snar framtid att kunna köpa såväl kläder och skor som även har inbyggd teknik i form av funktion och material, säger Malin Marken.

pil
Om entreprenörerna:

Namn: Anne Danell och Malin Marken.

Gör: Grundare av Fliplife of Sweden.

Det bästa med jobbet: ”Vi brinner ju för eget företagande och älskar att göra affärer. Detta i kombination med att jobba med produkter som faktiskt kan få människor att må bättre är också en drivkraft.”

Svåraste med jobbet: ”Utmaningar som vi står inför är att få in ytterligare kapital för att kunna göra den produktutveckling och de marknadsaktiviteter som vi vill.”

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro