ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vill forskare lära sig av Nintendo Wii

Per-Ola Mjömark · 27 Jan 2010
Uppdaterad 12 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nintendos Wii-remote innehåller sensorer som gör att man kan läsa av olika rörelser.  Det har inspirerat forskarna till att tänka nytt i fråga om metoder för inlärning.

Ett gryende projekt vid Södertörns högskola använder sig av teknik som är känd för barn för att lära ut naturlagar på ett lekfullt sätt. Spelkontrollernas sensorer gör att de är särskilt lämpade för att utföra experiment och laborationer, och det är just olika slags experiment rörande till exempel gravitation och acceleration som forskarna i projektet kommer att arbeta med.– Det är intressant att ta tekniken till ett nytt sammanhang, förklarar Martin Jonsson som är lektor i medieteknik vid Södertörns högskola.

Genom att till exempel fästa en sensor på en sten kan man ta reda på hur fort stenen faller om man släpper den genom ett fönster.– Ett annat exempel är att man tar med sig en sensor i berg-och-dalbanan för att ta reda på hur fort det går i backarna, säger Lars Erik Holmquist som är professor i medieteknik vid Södertörns högskola.

Forskarna från Södertörn kommer bland annat att arbeta tillsammans med en grundskola i Stockholm. Man hoppas kunna utveckla en mjukvara som kan användas som ett kompletterande läromedel vid studier av aspekter av fysik och naturlagar.– Det är en enkel och billig teknik. Vi hoppas kunna åstadkomma ett läromedel som är lättillgängligt och som kan användas i flera skolor, säger Martin Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro