ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vill Mona Sahlin utforma IPRED-lagen

TT · 16 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna ställer en rad krav på regeringen angående lagen om fildelning. Bland annat vill partiet att bara en organisation ska få tillgång till identiteten på den som misstänks för illegal fildelning.

Tidigare i december presenterade regeringen sitt förslag till fildelningslag.

Under tisdagen möttes socialdemokraternas riksdagsgrupp för att diskutera partiets inställning i fildelningsfrågan. Gruppen har nu enats om en motion.

Självklar upphovsrätt

I den slår socialdemokraterna fast att upphovsrätten är självklar, men att det måste balanseras mot den personliga integriteten. Samtidigt presenteras en lista med åtgärder som de vill ska införas innan lagen träder i kraft 1 april nästa år. Till exempel ska lagen följas upp av en oberoende granskare och s vill därför inrätta en särskild integritetsombudsman.

- Vi tycker att det viktigt att man följer de här frågorna nära och vi tycker inte att det är regeringen som ska granska utan det ska vara en självständig granskare, säger socialdemokraternas talesperson Eva-Lena Jansson till TT.

Partiet vill också införa en kommission för upphovsrätt och tillgänglighet på internet. Ett annat att krav är att det införs ett system så att bara en organisation håller i alla begäranden om att få identiteten bakom en IP-adress utlämnad. Det skulle minska antalet personer som får tillgång till uppgifterna.

- Vi menar att det är bättre att upphovsrättsinnehavarna får gå in i en gemensam organisation. Det kommer också att underlätta för Datainspektionen för den ska ju granska vad som händer med IP-adresserna, säger Jansson.

Näringsutskottet har även begärt en utfrågning om fildelning som ska hållas i januari.

Inget avslagsyrkande

Socialdemokraterna kommer att jobba för att deras krav finns med i riksdagens betänkanden när det väl ska tas beslut om lagen. Däremot säger Eva-Lena Jansson att motionen inte innehåller ett yrkande på att avslå regeringens proposition.

- Vi hoppas på att den borgerliga majoriteten och även de andra partierna är intresserade av att göra de här förändringarna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro