ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vill SSU och MUF ge fler unga jobb

David Baas · 6 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomsarbetslösheten ligger på en skyhög nivå och har blivit en av de hetaste valfrågorna. SSU:s Anna Sjödin och MUF:s Johan Forsell gav sig in i en het debatt om hur fler unga ska få jobb.

HUR HÖG ÄR UNGDOMSARBETSLÖSHETEN EGENTLIGEN?••55000 unga är öppet arbetslösa eller i åtgärder. 1500 av dem är långtidsarbetslösa.

159 000 unga under 24 år. 25 procent av alla unga lever i utanförskap, vilket också inkluderar de som studerar men hellre vill jobba. HUR SKA UNGDOMSARBETSLÖSHETEN BEKÄMPAS?••Anställningsstöd för alla upp till 26 år. - Lärlingsplatser som gör att arbete och utbildning integreras. - Stor satsning på sommarjobb för att ungdomar ska få den viktiga arbetslivserfarenheten. - Alla gymnasieutbildningar bör ha praktik ute i arbetslivet. - Fortsätt satsa på en högskola för alla. Sverige ska konkurrera med kunskap inte med löner.

Det ska löna sig att arbeta. Ett skatteavdrag ska ge den som har ett arbete 1000 kronor mer i plånboken i månaden. - Företag ska våga anställa. Flexibla visstidsanställningar med kortare kontrakt gör att företag vågar anställa. - Det ska bli billigare att anställa. Nystartsjobb innebär att arbetsgivaren får slopad arbetsgivaravgift för den som varit arbetslös lika länge som denne varit arbetslös.HUR SKA FLER FÖRETAG STARTAS?•• Det startas fler företag i Sverige i dag än någonsin tidigare. - Trygga människor vågar satsa. - Vi driver på för att sänka arbetsgivaravgiften för 100000 enmansföretag så att de kan anställa en person till. - Prata mer om entreprenörskap i skolan. Lyft fram entreprenörer och de som lyckas. I dag ser vi ner på dem och beskattar dem. - Sänkt arbetsgivaravgiften. - Ta bort företagens medfinansiering av sjukförsäkringen. - Gör det lättare att anställa. VAD ÄR SÄMST MED DIN MOTSTÅNDARES POLITIK FÖR ATT SÄNKA UNGDOMSARBETSLÖSHETEN?•• De vill skapa en frizon med anställningar utan avtal och arbetsrätt. - De vill sänka ersättningen för arbetslösa, sjukersättningen och ersättningen till förtidspensionärer. - De vill att Sverige ska konkurrera med sänkta löner.Sverige är bland de sämsta i Europa på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. - De ser inte och döljer att 25 procent av alla unga lever i utanförskap. - Deras satsning på plussjobb för unga och kommunala åtgärdsprogram är inga riktiga, beständiga jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro