ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så vill västsvenskar att trafiken byggs ut

Josefin Svenberg · 22 Mar 2012
Uppdaterad 22 Mar 2012
Jag har inget körkort och kan inte åka på något annat sätt, så jag är tacksam om kollektivtrafiken byggs ut. Och jag tror fler skulle åka kollektivt om möjligheterna blir fler, säger Cecilia Mörk, 64, från  Högsbohöjd.

Jag har inget körkort och kan inte åka på något annat sätt, så jag är tacksam om kollektivtrafiken byggs ut. Och jag tror fler skulle åka kollektivt om möjligheterna blir fler, säger Cecilia Mörk, 64, från  Högsbohöjd. Foto: Henrik Brunnsgård


Hälften av invånarna i Västsverige tycker det är viktigast att lägga pengar på kollektivtrafiken för att skapa en hållbar stad. Och inte ens en av fem vill att politikerna satsar på motorvägar.

klar

Artikellänk är kopierad

Varannan svensk tycker att det är viktigare att lägga mer pengar på hållbar infrastruktur, som kollektivtrafik, än att bygga nya motorvägar. Knappt var femte vill att det satsas på motorvägarna i stället, visar en undersökning som har gjorts inför klimatmanifestationen Earth Hour den 31 mars och besvarades av över 2 000 svenskar.

– Det är glädjande att så många vill att beslutsfattarna satsar mer på att utveckla en miljöanpassad och attraktiv livsstil. Städerna står för de största koldioxidutsläppen och spelar en nyckelroll för att minska vår påverkan på miljön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF som har gjort undersökningen.

Hälften av svenskarna svarar även att de skulle åka mer kollektivt om det satsades mer på kollektivtrafiken.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) är inte förvånad över undersökningens resultat.

– Min uppfattning är också att svenska folket vill ha mer kollektivtrafik. Det är i de tre storstadsregionerna som 80 procent av resorna med kollektivtrafik sker och här behöver det satsas mer på kollektivtrafiken, säger Elmsäter-Svärd.

Några av projekten som pågår just nu är bygget av Citybanan i Stockholm, förlängning av perrongerna till Pågatågen i Skåne och förbättringar av busstrafiken i Göteborg. Men infrastrukturministern försvarar även motorvägen:

– Det är alltid svårt att ställa två saker emot varandra och säga ”antingen eller”. Jag tror att många stockholmare är positiva till Förbifart Stockholm, att man har ett starkt stöd för en förlängning av E 20 i Göteborg och att många skåningar vill att E 6:an ska kompletteras, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro