ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saab-förhandlingar har brutit samman

TT · 15 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Förhandlingarna mellan Saabs ägare General Motors och den svenska regeringen har brutit samman. Det uppger SVT:s Rapport.

De anställda i Trollhättan och hela bygden väntar med oro på ett besked om biltillverkningen ska leva vidare.

Från flera olika håll har det under de senaste dagarna framkommit uppgifter om att förhandlingarna kärvat mellan Saabs ägare, den amerikanska biljätten GM, och den svenska staten.

Enligt källor till Dagens Industri så försöker såväl den svenska regeringens förhandlare som GM att lägga över ansvaret för Saabs fortlevnad på den andra parten samtidigt som ingen av parterna vill framstå som ansvarig för att sänka Saab.

Den bilden bekräftar källor för SVT:s Rapport. GM har under en längre tid försökt hitta en köpare av Saab, men misslyckats. GM har visat ett visst intresse för att skjuta till 600 miljoner dollar i ett fristående Saab, men man vill då kapa sitt ansvar för det svenska bilföretaget.

Den svenska regeringen är inte beredd att ge de lånegarantier på fem miljarder svenska kronor som GM kräver för att skjuta till pengar till ett nytt fristående Saab-bolag. Regeringen vill inte ta risken att den svenska staten ska tvingas gå in och ta ett ägaransvar för Saab.

I torsdags sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att vad som händer med varumärket Saabs framtid inte är något som "svenska skattebetalare har något omedelbart ansvar för".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro