ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sabina Ddumba: Jag passade inte riktigt in”

Aron Andersson · 30 Mar 2017
Uppdaterad 30 Mar 2017
23-åriga Sabina Ddumba är aktuell med Sverigeturné och som en av deltagarna i kommande säsongen av ”Så mycket bättre”.

23-åriga Sabina Ddumba är aktuell med Sverigeturné och som en av deltagarna i kommande säsongen av ”Så mycket bättre”. Foto: Dzenita Mesic


Årets bäst klädda, årets nykomling, hyllad debutskiva, pågående turné och aktuell i Så mycket bättre”. Sabina Ddumba är ett av de mest lovande stjärnskotten på svensk musikhimmel.

klar

Artikellänk är kopierad

– Ah, men gud, säger Sabina Ddumba och suckar ljudligt när jag, bara några minuter in i intervjun, för ”X Factor” på tal. Hon var 2012 en av deltagarna i det, i svenska tv-sammanhang, rätt kortlivade talangprogrammet.

En jury bestående av dandyn Andreas Carlsson, Ison & Fille-Ison, A-teens-Marie Serneholt och Orup skulle hitta nästa superstjärna. De sökte, men fann inte, trots att Sabina Ddumba fanns precis framför ögonen på dem.

LÄS MER: Sabina Ddumba i ”Så mycket bättre”

– Delete. Förträng. Det ligger så långt bak. Det ligger i en mapp, i en låda, i ett rum som inte finns. Så långt borta är det, säger hon i dag, i ett försök att snabbt lämna ämnet.

Men frågan är inte helt ovidkommande. Att höra henne berätta om erfarenheten säger nämligen en hel del om vem Sabina Ddumba är som artist, och person.

– Så som jag var passade inte riktigt in. Det kändes som att de försökte regissera mig: säg så, var så. Jag tyckte det var, och förlåt för uttrycket, fucked up eftersom jag var 17-18 år. Jag var bara så trött på det. Nej, jag är så här. Jag kommer inte tjoa, jag kommer inte hoppa, jag kommer inte gråta. Jag kommer inte göra något bara för att man vill att det ska hända. För mig förstörde det lite upplevelsen.

LÄS MER: Erik Lundin: ”Nu kan jag leva på musiken”

Sabina Ddumba fostrades i Tensta gospel choir, liksom andra stjärnskott före henne. Lykke Li, Linda Pira och Mapei är några exempel på tidigare körmedlemmar. De senaste åren, som soloartist, har Ddumbas framgångar avlöst varandra.

I höstas kom debutalbumet ”Homeward bound”. Redan innan debuten släpptes fick hon en grammis som Årets nykomling. På Ellegalan utsågs hon till Årets bäst klädda kvinna. Just nu pågår en Sverigeturné och alldeles nyligen blev hon klar för nästa säsong av ”Så mycket bättre”.

– Jag har kollat på programmet en del. Jag tycker om att titta på det, jag gillar hela konceptet, att tolka andras låtar och att sätta ihop ett gäng av människor som inte känner varandra. Men jag visste inte direkt att jag ville vara med. Jag var tvungen att tänka på det lite.

När hon inte kunde komma på några nackdelar med att delta bestämde hon sig för att tacka ja. Sedan beskedet verkar en orimligt stor del av hennes tankeverksamhet ägnas en gammal dansbandslegendar, den deltagare i programmet som hon kanske mest av alla ser fram emot att hänga med.

– Jag är väldigt taggad på att få träffa Kikki Danielsson. Jag vet inte varför men de senaste dagarna känns det som att jag pratat om henne varje dag. Kikki, Kikki, Kikki.

Då har ni inte träffats förut?

– Aldrig någonsin. Men hon känns skön. Det känns som att jag kommer ha roligt.

LÄS MER: Kikki Danielsson i ”Så mycket bättre”

pil
Om Sabina Ddumba

Ålder. 23.

Bor. Stockholm.

Aktuell. Med pågående Sverigeturné och konsert på Cirkus i Stockholm den 12 april. Blev nyligen klar för ”Så mycket bättre”

pil
Sabina Ddumba om…

… sin medverkan i ”X factor”: – Jag gjorde det för att jag var nyfiken på hur det är egentligen, behind the scenes. Jag förstod hur saker och ting fungerade och kände: ”Okej, nu vet du Sabina. Stå på dig, stå på dig, stå på dig. Det kommer alltid finnas någon som säger åt dig att vara på det här sättet, kan du inte säga på det här sättet, kan du inte uttrycka dig på det här sättet. Men du är Sabina Ddumba, ingen annan är Sabina Ddumba, bara behåll det.”

…drömkollegan i ”Så mycket bättre”: – Jag gillar utmaningar, att ta något som inte är lätt och uppenbart. Jag tänkte säga Håkan Hellström för att det är så långt ifrån mig. Det hade varit intressant. Just nu har jag ingen aning om hur det skulle låta.

…att vara ”Årets bäst klädda kvinna” (på Ellegalan): – Efter att jag fick det så tänkte jag att jag nog inte skulle bry mig så mycket. Men det gör man så klart ändå, vare sig man vill eller inte. Har du en gång fått veta att du är bäst klädd det året… då finns en press. Den är där. Jag kan inte sluta nu. Jag kommer bara fortsätta.

…att lämna Tensta gospel choir: – Det är som allt när du ska sluta med något, när något tar slut är det alltid jobbigt veckan efter. Det blir så konstigt, vadå ska jag inte gå dit längre? Det kändes lite som ett breakup, faktiskt. Jag var tvungen att hålla mig från att åka dit. Jag kunde inte sluta, men ändå åka dit. Så jag var tvungen att sysselsätta mig för att bryta rutiner.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro