ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sådan är näthataren

Johan Mårtensson · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

De är medelålders män, bor i södra Sverige – och skriver rasistiskt på internet. - Näthatarna känner sig åsidosatta av samhället, säger Anders Wigerfelt, lektor vid Malmö högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

De finns i alla samhällsklasser och är alltifrån VD till bilmekaniker. Men av de 6200 anonyma näthatare som Expressen och Researchgruppen avslöjat är en klar majoritet män, och snittåldern ligger runt 50 år.

– När det gäller näthat mot homosexuella verkar det ofta vara mot yngre män, men mot invandrare är det lite äldre män som känner sig åsidosatta och tar igen det bakom skärmen, säger Anders Wigerfelt.

För att röja vem som ligger bakom kommentarerna på Axpixlat och andra hatsajter har Researchgruppen först knutit samman rätt mejladress med rätt kommentar. Dessa adresser har sedan matchats mot olika register och myndigheter för att avslöja vem personen bakom adressen är. Att det påfallande ofta handlar om medelålders män är anmärkningsvärt, menar Måns Svensson, docent i rättssociologi vid Lunds universitet.

– Ur ett nätbrottsperspektiv är det förvånande, men kanske inte om man ser till främlingsfientligheten i stort, säger Måns Svensson.LÄS MER: YTTERLIGARE EN SD-POLITIKER HOPPAR AV

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro