ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sådan var Ardi – vår äldsta kända släkting

Jenny Sköld · 2 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Urmodern Lucy har nu ersatt av den cirka en miljon år äldre Ardi. Hon hittades 1994, men först nu har forskarna blivit klara med att pussla ihop delarna och tolka resultatet.

I veckans nummer av tidskriften Science publiceras för första gången en utförlig beskrivning och analys av vår äldsta nu kända släkting. Ardi var omkring 50 kilo tung och mätte bara 1,2 kilo. Hon var hårig över hela kroppen. Men med hjälp av hennes kvarlevor har forskarna kunnat utesluta teorin om att människan har utvecklats från apan. I stället har vi en gemensam anfader och Ardi är det närmaste vi hittills kommit den varelsen.Den gemensamma anfadern tros ha levat för 6 till 7 miljoner år sedan. Ardi levde för 4,4 miljoner år sedan och är ungefär en miljon år äldre än vår tidigare så berömda urmoder "Lucy".

– Det är det närmaste en gemensam anfader vi någonsin kommit, säger Tim White, chef för Human Evolution Research Center i Berkeley, Kalifornien. Den gigantiska forskningsstudien visar bland annat att Ardi levde i skogslandskap kunde klättra på alla fyra upp i träd. Men utvecklingen av ben och armar visar också att de kunde gå upprätt och mestadels levde sitt liv på marken. En intellektuell diskussion med Ardi skulle nog inte ge så mycket. Hon hade samma storlek på sin hjärna som en schimpans.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro