ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saddam på sjukhus när rättegången återupptogs

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Nog med blod nu, sade domare Rauf Abd al-Rahman till den åtalade Barzan al-Tikriti då processen återupptogs i exdiktatorns frånvaro. Barzan var förr Saddams polis- och underrättelsechef. Expresidenten låg själv kvar på sjukhus med näringstillförsel via slang efter att ha matvägrat i 16 dygn. Också hans försvarsadvokater bojkottade måndagens session med motivering att domstolen vägrat uppfylla deras villkor för en rättvis rättegång.

En amerikansk militärtalesman sade att Saddams tillstånd inte är kritiskt. Han "fortsätter med sin hungerstrejk och får frivilligt näring genom en slang", sade talesmannen. Saddams advokater anklagar den amerikanska militären för att tvångsmata honom.

Hans matvägran har skapat ytterligare förvirring kring rättegången, som har präglats av kaos från början och vars första etapp går mot sitt slut.

Enligt USA-militären har den 69-årige expresidenten druckit sött kaffe och intagit flytande men inte fast näring. Övertalningsförsök sägs pågå för att få honom att äta.

Saddam och de sju andra åtalade anklagas för mord på 148 shiamuslimer efter ett attentat mot diktatorn 1982 i staden Dujail. I augusti ska han ställas inför rätta för folkmord mot kurderna under den så kallade Anfal-offensiven i slutet av 80-talet.

Tre av Saddams medåtalade - Barzan, förre vicepresidenten Taha Yassin Ramadan och Awad al-Bandar, tidigare chef för Iraks revolutionsdomstol - förmodas delta i hungerstrejken. Det hindrade dock inte Barzan från att visa sitt vanliga trots i rättssalen, förkasta den advokat som rätten hade tilldelat honom och kräva att få lämna domstolen, något som prompt avvisades. -Jag är här mot min vilja, fastslog Barzan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro