ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säg hej då till marmorkräftan

Elina Bratt Lejring · 15 Feb 2013
Uppdaterad 18 Feb 2013
Säg hej då till marmorkräftan

Säg hej då till marmorkräftan Foto: Havs- och vattenmyndigheten


Sverige har fått en ny kräftart. Den heter marmorkräfta och är världens enda kräftart som förökar sig genom kloning. Nu ska den ut ur landet. – Risken är att den kan ha med sig farliga sjukdomar, säger Mikael Jansson på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

klar

Artikellänk är kopierad

Marmorkräftan hittades i Märstaån i november förra året. Ursprungligen kommer den från Nordamerika och har tidigare bara funnits i Sverige som akvariedjur. 

–Troligen har någon slarvig akvarieägare släppt ut den. Folk gör sig ibland  av med sina sommarkräftor på samma sätt som andra gör sig av med sina sommarkatter, säger Mikael Jansson.

Han säger att kräftan inte är farlig för människor, men eftersom den kan bära med sig parasiter och virus som är skadliga för de svenska flodkräftorna vill man helst att den försvinner ur landet. 

Att marmorkräftan inte ses som någon delikatess ökar inte direkt chanserna för att den ska få stanna.

– Jag skulle inte ens fundera över att äta dem, jag nöjer mig med svenska flodkräftor, säger Mikael Jansson.

Något som gör marmorkräftan helt unik är att den förökar sig genom jungfrufödsel. Äggen de lägger utvecklas direkt och ingen befruktning behövs. Hanar har därför helt rationaliserats bort ur marmorkräftans värld.

–  Honan får döttrar som är precis lika henne själv, som en klon. Vad vi vet är det den enda kräftarten i världen som förökar sig på detta sätt. Teoretiskt sett behövs därför bara en enda hona för att de ska kunna sprida sig, säger Lennart Edsman, kräftforskare på sötvattenslaboratoriet vid SLU.

Antagligen kommer kräftorna i Märstaån att fångas in i burar som man agnat med fisk för att locka in dem.

– Det kan bli svårt, det är ju inte alla kräftor som är hungriga och går in i burarna, säger Lennart Edsman.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro