ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säg inte "jag söker jobb"

Kristian Borglund · 20 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Fastna inte i tiggarfällan när du söker jobb. Om du visar dig i underläge är risken stor att du hänvisas till mejlhögen med 125 andra ansökningar.

Fastna inte i tiggarfällan när du söker jobb. Om du visar dig i underläge är risken stor att du hänvisas till mejlhögen med 125 andra ansökningar. Foto: Illustration: Svenska Grafikbyrån


klar

Artikellänk är kopierad

Jobbtiggarna står med mössan i hand och säger med en bönande blick: "Jag söker ett jobb, vilket som helst.". Jobbexpertens tips: Gör precis tvärtom  Så undviker du att få tiggarstämpeln.

Angeli Sjöström, karriärkonsult på MinKarriär.se, förklarar:– När man söker jobb hamnar man direkt i ett mentalt underläge i förhållande till arbetsgivaren. Det kan verkligen kännas som att man står med mössan i handen och upplever sig själv väldigt liten. Så därför kan du behöva göra något åt den snedvridna maktbalansen.

Hennes tips: Få bort tiggerisituationen:– Ett bra sätt är att inte säga att du söker jobb i ­dina kontakter med arbetsgivare.

Inte?– Nej, så fort arbets­givarna hör orden "Jag vill söka jobb hos er" är risken stor att de rutinmässigt  ber dig att skicka in en ansökan som alla andra, och då hamnar du i de vanliga rullorna med 125 andra sökande.

Så hur kan man göra i stället?– Ändra målsättning för dina kontakter med företagen, från att söka jobb till att söka kunskap. Då blir du intressantare i deras ögon.

Följ de tre stegen här nedan, så etablerar du en relation vid sidan om den vanliga CV-högen:– Målet är att du ska fastna i arbetsgivarnas medvetande, så att du är "top of mind" när en jobbmöjlighet som passar dig dyker upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro