ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säg ja till okända S:t Petersburg

Anders Falkirk · 28 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Yadid Levy


klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen upphör regnet och bröllopsfirandet på Spetsen, Vasilij-öns yttersta udde, tar åter fart. Nio olika förälskade par dansar, kysser varandra, krossar glas och poserar med vänner och släktingar för en svans av proffsfotografer.

En frenetiskt arbetande trumpet- och dragspelsduo gör det hela till en nästan filmisk upplevelse. Det är kul att se, exotiskt och galet.Det känns som att hela S:t Petersburg är just detta, exotiskt och galet. En åttamiljonersstad som lever på gränsen mellan missmod och uppspelt vansinne.Tunnelbanan i rusningstid är till exempel blytung, trötta och slitna människor på väg ut till Moskovskaija och andra stalinistiska förorter, men en halvtimme senare går man på paradgatan Nevskij Prospekt och skrattar åt stadens vibrerande, framåtblickande Ryssland är på väg-energi.På Nevskij Prospekt får man närkontakt med det unga och trendmedvetna Ryssland. Här öppnar Zara ett modepalats, här glider unga kvinnor förbi i extremhöga klackar och flashiga utstyrslar, här står rader av svarta lyxbilar parkerade och på väldesignade lyxkrogar kan man få fusionvarianter på biff Stroganoff för närmare 300 kronor.Till slut ger regnet definitivt vika för solen och stadens förgyllda torn och kupoler visar upp sig i sin yttersta glans. Guld kontrasterar mot de sista resterna av blåtunga moln.Historien ligger tung över S:t Petersburg, Peter den stores gigantiska byggprojekt mitt i ett sumpigt delta, tsarernas och noblessens utsvävningar, den grubblande Dostojevskij och de andra ryska författarna, revolutionen, belägringen under andra världskriget …Och det finns mycket  prakt och skönhet. Det grönvita Vinterpalatset med sina gyllene salar, lökkupolerna på Kyrkan-på-blodet, den storslagna Isakskatedralen och Moskvastationens väntsal.

Det märkliga är att vi fortfarande inte vågar bege oss hit. Trots all prakt och galna energi är S:t Petersburg fortfarande vår okända granne.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Falkirk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro