ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säg nej till droger – för miljöns skull

Metro · 12 Nov 2015
Uppdaterad 13 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Privat


I skolan får vi lära oss att knark är farligt för hälsan. Däremot talas det tyst om narkotikaproduktionens enorma miljökonsekvenser, med utsläpp av farliga kemikalier och ett ofantligt slöseri med vatten. Ett sätt att värna om jordens begränsade resurser är att säga nej till knark, skriver Josefin Ljungblom och Walter Kegö från tankesmedjan ISDP.

klar

Artikellänk är kopierad

Amazonas regnskog trasas sönder till följd av narkotikaproduktionen. Ofantliga mängder vatten, bekämpningsmedel, konstgödsel och farliga kemikalier används som släpper ut kemikalier vilka jorden inte klarar av, eller har svårt, att bryta ner. Narkotikaproduktionen förorenar jordens vatten, stör de naturliga näringscyklerna och hotar den biologiska mångfalden. Avfall skapar syrebrist och algblomning i vattnen och varken fisk eller andra vattenorganismer kan överleva – något som är grundläggande för att jorden skall må bra.

► LÄS MER: "Du har livet framför dig – börja inte med droger"

Inte nog med det, knarkkarteller i Mexiko gör räder mot rehabiliteringsanläggningar för att hålla människor beroende och fortsätta tjäna pengar. I Afghanistan står regeringen handfallen då kriminella grupper styr narkotikahandeln med korruption och våld. Människor och djur far illa genom att de tvingas smuggla knark över gränser, ofta i sina magar.

Ungdomar bör få förklarat för sig vad narkotikan har för reella konsekvenser.

Skolan lär oss att droger är skadliga för kroppen och ger oss argument till att tacka nej till droger. Men narkotikans otroliga miljöförstöring får man inte höra mycket om.

Det finns för tillfället en debatt om att legalisera vissa narkotikapreparat, och det har börjat infinna sig en liberal attityd till användandet av narkotika bland unga. Argumenten är ofta att det inte är så farligt, vissa preparat är naturliga, man bör ha rätten att bestämma över sig själv.

Frågan om det är farligt eller ej överlåter vi till den medicinska forskningen. Men preparaten ställs ofta i förhållande till alkohol, som är det lagliga berusningspreparatet i Sverige. Att ställa en drog mot en annan är värdelöst i denna diskussion. Det spelar ingen roll om det skulle finnas alternativa, farligare berusningspreparat. Det förtar inte det faktum att knarket påverkar miljön, inte heller det systematiska våldet för att få ut produkterna på marknaden.

Narkotikaindustrin utplånar den biologiska mångfalden. Djur tvingas fly eller dör då deras hem förstörs. Regnskogarna hotas, vilket kan få till följd att de inte kan producera syret som vi andas. Var fjärde barn under fem år i Afghanistan dör av vattenföroreningar. Narkotikapreparat innehåller hundratals kemiska substanser, brandfarliga vätskor och allergiframkallande ämnen. Jordbrukare utnyttjas och el överkonsumeras. Detta fördärvar sakta men säkert vår planet.

► LÄS MER: Populära nätdroger narkotikaklassas

Sverige kan förstås endast vara en del i det globala ställningstagandet genom att påverka nationellt. Det är svårt att från denna sida av världen påverka amerikaners köttkonsumtion eller kärnvapenpolitiken i Ryssland, saker som vi vet påverkar miljön och den globala uppvärmningen något ohyggligt. Däremot kan vi genom att informera våra barn och unga om drogproduktionens globala påverkan visa på hur långt vår aktionsradie faktiskt når.

Jordens resurser är begränsade – och ett fantastiskt sätt att värna om dem är att helt enkelt tacka nej till droger.

Josefin Ljungblom

Praktikant, ISDP

Walter Kegö

Senior Fellow, ISDP

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro