ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Säg nej till våldet"

Metro · 9 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Säg ett kraftfullt ALDRIG MER till våldet, uppmanar Alexis Appelgren-Gougoulakis, 16, Metros läsare. – Vi kan inte sitta här och inte göra någonting. Det måste ske en förändring, säger han.Han var på fredagens fest och såg delar av händelseförloppet när 16-årige Riccardo misshandlades så allvarligt att han senare avled. Alexis vittnar om att våld är ett vanligt inslag i ungdomars vardag. Det kan räcka med en felriktad blick för att det ska bli slagsmål.– Nästan varje gång det är fest blir det bråk. Jag går ut på kvällen, men man är alltid lite orolig, säger Alexis.Alexis berättar om kretsar där man slåss för att det är kul. När nya ungdomar vill in i kretsen måste de visa vad de går för, för att sätta sig i respekt. För att få överläge går de ofta ihop i grupp, och Alexis tycker att våldet har blivit värre. – Det är helt absurt att de inte känner någon spärr, säger han. – När det gäller att stoppa bråk kan tjejer rycka in på ett annat sätt. Men de som utför det här har ingen inre spärr och vissa kan även slå tjejer, säger Alexis.Tillsammans med bland andra Anton Abele, som Metro berättade om i måndags, står Alexis bakom manifestationen mot våld på Sergels torg på fredag klockan 17. I går eftermiddag hade deras Facebook-grupp ”Bevara oss från gatuvåldet” samlat nästan 35 000 medlemmar.

Alexis upprop till Metros läsare:

Vi har mist en skolkamrat, en vän, en nära kompis, en medmänniska. Våra tankar och vårt hjärta är idag hos Riccardos familj. Vi känner djup sorg, för Riccardos ofattbara bortgång. Vi kommer alltid att minnas Riccardo.På fredag  skall vi samlas på Sergels torg, för att hedra minnet av Riccardo och för att tillsammans manifestera vår djupaste avsky mot det meningslösa och brutala våld som sker runt omkring oss dagligen.Frågan vi ställer oss är: Vad är det som får unga människor att bete sig så hänsynslöst?  Vart ligger felet och vem har ansvar för det?  Vad är det som har gått snett i vårt samhälle och i vårt sätt att leva? Vilka är våra förebilder och hur skapas våra ideal? Hur skildras våldet i våra massmedier och vem har ansvaret för att våldet skildras som underhållning?Man behöver inte vara barn för att förstå att barn inte gör som vuxna säger, utan som vuxna gör. Våld föder våld och vi kan aldrig acceptera att vi kan lösa våra problem med våld.Vi har alla ansvar för hur vi beter oss mot varandra, men vuxna har ett ännu större ansvar eftersom de har mer makt än oss ungdomar att bestämma.Vi måste våga stå upp för varandra och ställa upp för varandra. Vi vill utnyttja manifestationen på fredag vid Sergels torg som ett tillfälle att börja prata om hur vi förhåller oss till varandra och reflektera över vad vi gör.Låt oss utnyttja det här tillfället att träffas över generationerna och tillsammans säga ett kraftfullt ALDRIG MER till våldet!Vi alla är värda ett bättre liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro