ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Såg sin hushållerska falla från sjunde våningen – filmade och lade upp på sociala medier

Hugo Ewald · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
Över 600 000 personer, de flesta från asiatiska länder, arbetar som hushållerskor i oljerika Kuwait.

Över 600 000 personer, de flesta från asiatiska länder, arbetar som hushållerskor i oljerika Kuwait. Foto: Snap/Flickr


Människorättsgrupper i Kuwait kräver en undersökning efter att en kvinna ska ha lagt upp en film på sociala medier som visar hur hennes hushållerska faller från sjunde våningen. I videon hörs kvinnan skrika för hjälp utan att den andra kvinnan slutar filma.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagen greps en kvinna i Kuwait efter att hon inte hjälpt en kvinna som ramlat ner från sjunde våningen i en en byggnad, rapporterar lokal media och människorättsorganisationer.

Den gripna kvinnan ska ha sett sin hushållerska, en kvinna från Etiopien, hänga på utsidan av byggnaden de befann sig i på sjunde våningen. Men istället för att hjälpa kvinnan började hon att filma händelsen, enligt nyhetsbyrån AFP.

LÄS MER
Jeremy, 23, ingrep i misshandel – alla andra filmade

I den 12 sekunder långa videon som den gripna kvinnan sedan publicerade på sociala medier syns hushållerskan hänga utanför byggnaden. Hon ber om hjälp och skriker ”håll mig, håll mig”. Istället för att hjälpa till fortsätter den gripna kvinnan filma,. Hon hörs säga ”Din galning, kom tillbaka”.

Hushållerskan tappade sedan greppet och föll ner för byggnaden, men överlevde efter att ha landat på en markis i metall. Hushållerskan kom sedermera att tas till sjukhus med en bruten arm och en skadad näsa. Nu kräver människorättsorganisationen The Kuwait society for human rights att myndigheter undersöker fallet närmare.

Under söndagen sände etiopisk tv en intervju med hushållerskan som sedan publicerades på Youtube. I videon syns hon i sin sjukhussäng, men nekar till att det skulle röra sig om ett självmordsförsök.

– Kvinnan stängde in mig i badrummet och tänkte mörda mig i badrummet i hemlighet. Hon skulle kastat ut min kropp som skräp. Så istället för att stanna där försökte jag ta mig därifrån, och då ramlade jag, säger hon i intervjun enligt Middle east eye.

Över 600 000 personer, de flesta från asiatiska länder, arbetar som hushållerskor i oljerika Kuwait. Enligt AFP klagar många av dem på att de utsatts för övergrepp och obetalda löner. Hundratals hushållerskor flyr sina arbetsgivare varje år, och Kuwaits myndigheter har till och med satt upp speciella härbärgen för dem.

Enligt Human rights watch, som uttalat sig om händelsen, har Kuwait försökt att förbättre sina migrantarbetares villkor. De påpekar dock att Kuwait fortfarande har sitt så kallade kafala-system, som innebär att migrantarbetare inte kan byta jobb utan tillstånd från sin arbetsgivare. Migrantarbetare har nu alltså rätt till en ledig dag i veckan, reglerade arbetstider och övertidsersättning, men kan fortfarande gripas om de försöker att rymma från sina arbetsgivare.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro