ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saga Becker: Jag är trött på tomma löften till oss transpersoner

metro · 12 Aug 2016
Uppdaterad 12 Aug 2016
”Vi behöver inte fler förstudier, kartläggningar eller undersökningar som bara bekräftar det vi redan vet innan åtgärder sätts in”, skriver Saga Becker.

”Vi behöver inte fler förstudier, kartläggningar eller undersökningar som bara bekräftar det vi redan vet innan åtgärder sätts in”, skriver Saga Becker. Foto: TT


Under den här veckan lyfter Metro i samarbete med Way Out West sex viktiga frågor om hur vi skapar ett hållbart samhälle. En ny fråga, en ny debattör – varje dag. I dag skriver skådespelaren Saga Becker om transpersoners rättigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

För några veckor sedan gick regeringens ministrar Alice Bah Kuhnke (MP), Morgan Johansson (S) och Gabriel Wikström (S) i en debattartikel i DN ut med att regeringen nu vill stärka transpersoners rättigheter. I artikeln har de tre prioriteringar: att lämna in en proposition om att inkludera oss i hatbrottslagstiftningen, att ännu en gång utreda vår livssituation innan åtgärder sätts in och att senast 2018 lägga fram lagförslag om att de personer som tvångssteriliserats i samband av ändrad könstillhörighet ska kunna ansöka om ersättning från staten.

►LÄS MER: Därför är det aldrig okej att felköna

Jag som transperson och aktivist blir otroligt glad och stolt över att den kamp vi dagligen för med våra liv som insatser gör skillnad, att våra historier och perspektiv börjar få en mening. Men är detta allt ni har att komma med? Att stärka våra grundläggande mänskliga rättigheter som borde vara självklara? Regeringen ska inte klappa sig själva på axeln för att de skriver in oss i hatbrottslagstiftningen eller att de är den första regeringen i världen som lämnar in lagförslag om att betala skadestånd, när sanningen är att regeringen har varit en av få som har tvångssteriliserat personer. Det ser jag som en självklarhet och en ursäkt är det minsta som ska göras.

Absolut håller jag med om att det behövs en mer grundläggande kartläggning och att det behöver forskas kring transpersoners liv och förutsättningar. Men vi behöver inte fler förstudier, kartläggningar eller undersökningar som bara bekräftar det vi redan vet innan åtgärder sätts in. 

Folkhälsomyndigheten gjorde en undersökning som presenterades under 2015 där resultatet hade försämrats på många punkter i jämförelse med en tidigare undersökningfrån 2005. Ni har fått resultat som ni borde agera utefter! 

Andra länder har fått resultat efter liknande undersökningar och agerat utefter dem och land efter land går om Sverige när det kommer till bäst förutsättningar att leva i som transperson. Vi i Sverige står kvar och trampar vatten på samma ställe för att inte sjunka.

►LÄS MER: Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

Var är de stora satsningarna på att skapa en rättssäker och jämlik vård som inte är beroende av var i landet man bor? Var är de stora satsningarna på att förbättra och reducera väntetiderna till utredningar och myndigheter? Var är de stora satsningarna på att sänka åldersgränsen vid byte av juridiskt kön? Var är de stora satsningarna på att standardisera transvården över hela landet och tillgängliggöra en komplett vård för icke-binära personer? Var är de stora satsningarna på att utbilda skola, vård och myndigheter (som vi för övrigt har väldigt lite förtroende för) inom transfrågor? Listan kan göras lång och vi väntar på svar.

Ursäkta om jag spräcker bubblan kring Sveriges goda självbild. Men jag vägrar vara tyst!

Jag är trött på tomma löften utan mening. Jag är trött på att det talas om oss utan oss. Vi finns här, vi är många och vi är öppna för samtal och dialog. Så tala med oss! Det tar för lång tid och det är för lite ni gör. Ta ert ansvar!

Saga Becker

Skådespelare

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro