ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sagals pappa är fast i Somalia

Katarina Mattsson · 30 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Familjen Farah väntar oroligt i radhuset i Nacka. Fatima och Deqa hade planerat att följa med fadern till Somalia, men stannade hemma för att det blev för dyrt.  

Familjen Farah väntar oroligt i radhuset i Nacka. Fatima och Deqa hade planerat att följa med fadern till Somalia, men stannade hemma för att det blev för dyrt.  


Abdi Farah är fast i krigets Somalia – men får ingen UD-hjälp

klar

Artikellänk är kopierad

Det känns inte som att UD prioriterar det här, säger Sagal Farah vars pappa – Abdi Farah – är fast i Somalia.
Det känns inte som att UD prioriterar det här, säger Sagal Farah vars pappa – Abdi Farah – är fast i Somalia.Foto: Henry Lundholm

KRIG. Abdi Farah besökte hemlandet Somalia för första gången på 20 år – och hamnade mitt i ett brinnande krig. På tre dagar har han inte vågat lämna hotellet i huvudstaden Mogadishu, men någon hjälp från UD kan han inte räkna med. – Man är rädd, vad som helst kan hända, säger han över telefon till Metro.I november reste Abdi Farah till norra Somalia för att samordna en tolkkurs för en svensk folkhögskola. När kursen var slut stannade han kvar för att hälsa på släkt och vänner och den 22 december flög han till Mogadishu. När han skulle resa norrut igen bombades flygplatsen. – Det var skrämmande, folk skrek och det var barn på plats, säger Abdi Farah.Sedan regeringsstyrkor med hjälp av Etiopiska styrkor intog huvudstaden i torsdags är läget lugnare, men fortfarande osäkert. I radhuset i Nacka väntar familjen oroligt. De har flera gånger varit i kontakt med UD för att få hjälp, utan resultat.– De säger att de inte kan göra något och att han åkt på egen risk. Men det är alldeles för sent att peka finger och säga ”UD hade rätt”, säger dottern Sagal Farah, 24 år.– Tar han sig till gränsen så kan de hjälpa honom därifrån, men det är ju dit han behöver hjälp att komma, säger dottern Ayan Farah, 28 år.Inte heller Abdi Farah har hört något från vare sig UD eller ambassaden i Nairobi på flera dagar, trots att han lämnat meddelanden med sitt telefonnummer. Han har kontakt med ytterligare cirka 18 svenskar i staden och önskar nu att UD ska kontakta de somaliska myndigheterna och arrangera en evakuering.– Alla vill åka hem, säger han.Men enligt UD planeras ingen evakuering just nu.– Det innebär otroliga risker om man skulle försöka göra det. Landet befinner sig i krig, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst.Varken Sverige eller något annat EU-land har en ambassad i landet vilket försvårar kontakten. De strandsatta svenskarna hänvisas till ambassaden i Nairobi. Enligt TT planerar den Somaliska interimsregeringen nu att utlysa undantagsillstånd i tre månader för att kunna avväpna milisgrupper.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro