ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säger ja till att kvinnor ska kunna vara "värdgravida"

Åsa Larsson · 14 Jun 2015
Uppdaterad 14 Jun 2015
Surrogatmödraskap – eller som RFSU vill kalla det: värdgraviditet – har diskuterats flitigt.

Surrogatmödraskap – eller som RFSU vill kalla det: värdgraviditet – har diskuterats flitigt. Foto: Jessica Gow/TT


Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) säger ja till surrogatmödraskap, men vill helst kalla det för värdgraviditet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte olagligt, men väldigt krångligt och riskfyllt att bära barn för andras räkning i Sverige. En utredning håller på att se över om Sverige ska införa regler för så kallat surrogatmödraskap och de barn som kommit till på det viset i andra länder.

Nu säger RFSU att man ställer sig positiv till surrogatmödraskap.

– Det är en komplex fråga, men oavsett vad man tycker om det här så finns det redan. Vi måste också se till de barn som kommit till på det här sättet i utlandet, som nu lever här i Sverige, säger Kristina Ljungros, nyvald ordförande i RFSU.

LÄS MER
Nätforum en svart marknad för svenska surrogatmödrar

​RFSU vill hellre använda ordet värdgraviditet.

– Surrogat är ett ord för ersättning och det tycker vi inte klingar bra. Sen är det inte ett mödraskap. Den som bär barnet ska inte bli dess förälder.

Hon påpekar även att alla som bär barn inte definierar sig som kvinnor.

Kristina Ljungros tror inte att det kommer att bli en stor tillströmning och hon tror även att det kommer att röra sig om så kallad altruistiskt surrogatmödraskap, där personen som bär barnet inte gör det för att tjäna pengar på det.

– Om jag vill göra det här, ska inte jag ha möjligheten att bestämma över min egen kropp? Om man gör det av fri vilja, varför ska vi då säga nej till det?

Inte alla uppskattade beslutet.

"Inte bra", skriver en man i en kommentar på RFSU:s Facebook-sida.

"Att göra kvinnors kroppar till varor som ska köpas på en kapitalistisk marknad må vara tidens melodi, men det är motsatsen till sexuell frihet och upplysning."

►Deras barn hamnar i kläm – Sverige laglöst land för surrogatbarn

Men en som är positiv är Fredrik Eng, ordförande för Föreningen för surrogatmödraskap. Han tycker att det vore bra med regler för hur surrogatmödraskap ska gå till.

– Ja, i nuläget måste jag säga till folk som vill att vi inte kan rekommendera det. Hela processen är väldigt opålitlig och oförutsägbar. Vi kan inte rekommendera den typen av pionjäranda .

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro