ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saharas sol ska värma svenska hem

Arne Wirén · 1 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk om man kunde värma Sverige med Saharas sol. Det är ingen utopi. Redan om 20 år kan solenergi från Sahara värma svenska hus, om bara besluten fattas.

Hela världens elbehov skulle kunna täckas om bara 1 procent av världens öknar utnyttjades för solkraft.

Tekniken för att få hit energin finns redan. ABB bygger just nu en 800 000 volts luftledning från ett vattenkraftverk i bergen i Kina till mångmiljonstaden Shanghai, 200 mil därifrån. Det är lika långt som från Nordafrika till Sydsverige.

ABB har blivit världsledande på att forsla el långa sträckor med minimala förluster. Överföringsförlusterna på 200 mil är 7 procent.

En enda linje kommer nu att frakta lika mycket el som alla åtta växelströmslinjerna från Norrland till Sydsverige i dag. Tidigare har högsta likspänningen varit 500 000 volt. Effekten är samtidigt dubblad från 3 000 till 6 000 megawatt. Strömmen har ökat från 3 000 till 4 000 ampere. – Att vi inte gjort det tidigare beror främst på att det inte funnits någon marknad. Nu finns den, i Kina och i Indien. De har en våldsam ökning av elförbrukningen, samtidigt som deras vattenkraft ligger hundratals mil bort, säger Gunnar Asplund, utvecklingschef på enheten för högspänd likström på ABB i Ludvika.

Idén om solenergi från Sahara driver på utvecklingen mot ett gemensamt elnät i Europa. ABB är verksamt i samarbetsorganet Cigre där intressenter inom transmissionsindustrin gemensamt forskar i hur ett nät skulle se ut och propagerar för att det ska bli verklighet.– Det är mycket som måste lösas gemensamt, ungefär som inom telecom när man tog fram GSM-standarden. Det gäller att komma överens om en minimistandard som alla måste uppfylla för att koppla in sig på nätet, vilken spänning det ska vara och hur det ska kontrolleras och skyddas, säger Gunnar Asplund.

Foto: Illustration: Dennis Stenmark

Öknen kan förse hela Europa med grön el

SOL. Sahara är nio miljoner kvadratkilometer, nästan lika stort som Europa, och har enorma obebyggda arealer. Solenergi på ett område stort som Värmland, 18 000 kvadratkilometer, skulle räcka för hela Europas energibehov. – Men bäst är givetvis att sprida ut det på flera olika ställen, så att det inte kommer ett stort moln och så slocknar hela Europa, säger Gunnar Asplund, utvecklingschef på enheten för högspänd likström på ABB i Ludvika.

Det är inte fråga om någon ny kolonialtid, försäkrar han, utan det blir en win-win-situation; Nordafrika får pengar till att bygga ut sin egen infrastruktur och kan till och med få vatten i retur.

Inte svenskt vatten dock, utan elenergin från solkraften skulle ge resurser till att avsalta havsvattnet, med resultat att man skulle få möjlighet att odla upp stora områden.

Han ser framför sig ett nät av hög­spän­nings­kablar och högspänningslinjer över hela Europa. För­ut­sätt­ning­en är att hela Europa är med. Att dra kabel enkom för skandinaviskt bruk är otänk­bart både vad gäller kostnader och rättigheter. Den stora marknaden finns mitt i Europa och Sverige åker, så att säga, med på sladden.

På sträckan Sahara–Sverige blir det sannolikt både kabel och luftlinjer.– Till att börja med ska man över havet, där blir det kabel. Sedan finns det om­råden mitt i Europa, i Tyskland och Holland, där det är väldigt svårt att få bygga fler luftlinjer. Det blir mycket protester mot sådana här linjer, folk gillar inte att se dem, säger Gunnar Asplund.

Luftledningar har upp till sex linor som placeras i en ring för att undvika korona. Markkabeln är en decimeter i diameter och läggs en knapp meter under markytan.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro