ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sahlgrenska utreder att patient fick höra sin egen dödsdom

Tobias Andersson Åkerblom · 9 Maj 2014
Uppdaterad 9 Maj 2014

Jimi Fritze drabbades av stroke – och hörde läkarna berätta att de väntade på att han skulle bli hjärndöd, och prata om organdonation. Nu gör Sahlgrenska en händelseanalys av händelsen - och ska eventuellt anmäla den till Lex Maria.

klar

Artikellänk är kopierad

Jimi Fritze
Jimi FritzeFoto: Privat

Metro berättade i april om Jimi Fritzensom drabbades av en stroke på semestern – och fick höra sin egen dödsdom när han låg på sjukhussängen utan att kunna röra sig.

– För honom att höra att alla säger adjö... Själv tänkte han "Vad menar ni, jag är ju här." Han hade ju kvar sina kognitiva förmågor och visste vad som hände omkring honom, sade hans syster till Metro.

Men Jimi överlevde och händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Nu har Sahlgrenska svarat på anmälan.

”Vi ser mycket allvarligt på den inträffade händelsen men kan för närvarande inte uttala oss om händelsen medfört eller kunnat medföra vårdskada och kan därmed varken utesluta eller bekräfta att så är fallet,” skriver Johan Snygg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård, till Inspektionen för vård och omsorg.

Händelsen fanns inte registrerad i deras interna avvikelsesystem. Nu pågår en händelseanalys på sjukhuset, bekräftar Stefan Sarajärvi på Sahlgrenskas presstjänst.

– När den här händelseanalysen är klar kommer man att gå vidare och se om man ska göra en Lex Maria-anmälan, och man kommer även att träffa patienten personligen för att få hela bilden klar för sig, säger Stefan Sarajärvi.

LÄS ÄVEN: 

Sjuåring nekades röntgen – fick gå med bruten arm

Gravid skickades hem – barnet dog

Stora brister inom IVO:s tillsyn

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro