ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sahlgrenskas skyhöga nota för hyrläkare minskar

Peter Löwendahl · 13 Sep 2012
Uppdaterad 13 Sep 2012

Vänd trend. De senaste åren har hyrläkarna kostat Sahlgrenska mellan 60 och 75 miljoner kronor. Nu har sjukhuset äntligen vänt trenden. Men trots en rejäl minskning, ligger kostnaden rejält över budget.

klar

Artikellänk är kopierad

Kostnaderna för hyrläkarna på Sahlgrenska har skenat men nu har trenden vänt.
Kostnaderna för hyrläkarna på Sahlgrenska har skenat men nu har trenden vänt.Foto: Christina Blom

Förra året använde psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset hyrläkare för över 26 miljoner kronor. I år ligger summan på knappt 9 miljoner. Tanken är att hyrläkarna ska bort helt.

– Vi har tagit fram en handlingsplan som siktar till att vi den 1 januari 2013 inte ska ha några hyrläkare, säger Jerker Gussmo, HR-chef område 2.

Totalt ligger årets kostnader för hyrläkare på drygt 24,5 miljoner hittills. Trots en rejäl minskning är det 10 miljoner kronor över budgeten. Enligt Jerker Gussmo fortsätter minskningen under hösten. 

– Inom psykiatrin har vi arbetat gemensamt i regionen med hyrläkarfrågan, alla förvaltningar i Västra Götaland går i samma riktning. Kostnaden trappas ner månad efter månad och avvecklingen ska vara genomförd vid årsskiftet, säger han.

Några av åtgärderna som vidtagits på Psykiatrin är utlandsrekrytering och en satsning på ST-läkare. 

Men det handlar också om hur de planerar arbetet på avdelningen.

– Det är en brist på specialistläkare. Vi försöker jobba för att använda kompetensen på rätt sätt, så att specialistläkarna gör de uppgifter som endast de kan göra, medan underläkare och ST-läkare kan göra andra uppgifter.

Senast till årsskiftet kommer också den utredning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gör om hur man kan minska beroendet av hyrläkare. 

Göran Stjernstedt, chef avdelningen för vård och omsorg på SKL, menar att nyckeln är att utbilda och rekrytera fler läkare.

– Det är begränsat till några specialiteter också, bland annat psykiatri och allmänläkare, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro