ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sahlin kritiserar sig själv

TT · 28 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kritiserar regeringen för att Sverige ramlat ned på världsrankningen över jämställda länder.Men det var under den socialdemokratiska regeringen som tillbakagången skedde.

Mona Sahlin kritiserade nyligen regeringens jämställdhetspolitik. I ett pressmeddelande skrev hon: "Effekterna av två år med regeringen Reinfeldt syns redan. Vi har under den moderatledda regeringen trillat ner till tredjeplatsen på World Economic Forums lista gällande Gender Gap Index 2008. Tidigare år har Sverige alltid legat på första plats."

Men tittar man noggrant i rapporten så står det på sidan 35: "Data approximately correspond to the years 1998—2006".

Då styrdes Sverige av en socialdemokratisk regering, i vilken Mona Sahlin ingick.– Det är väldigt fräckt av socialdemokraterna att försöka ge mig och alliansregeringen skulden för egna misslyckanden. Statistiken bygger ju på 2006 och tidigare. Politiken som speglas i rapporten, eller bristen på politik, är socialdemokraternas, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Samtidigt framhåller hon att man inte ska dra för stora växlar på statistiken. Finland har fått en kvinnlig statschef, vilket gynnat landet i rankingen.– Men vill socialdemokraterna försöka skylla platsskiftet på oss, så blir jag förbannad, säger hon.

Har du för avsikt att få Sverige på första plats igen?– Det är ju tänkt så men den här statistiken bygger på konstiga beräkningar. Man tar till exempel inte med hur vi bekämpar mäns våld mot kvinnor, prostitutionen i samhället eller hur vi försöker få vården jämställd, säger Nyamko Sabuni.

Mona Sahlin har avböjt att kommentera saken utan hänvisar till partiets talesman i jämställdhetsfrågor Claes Borgström.– Den nuvarande regeringen har inget grepp om vad jämställdhet är. Man har ingen idé om hur man ska förändra de strukturer som ligger till grund för ojämställdheten. Deras passivitet leder till att jämställdheten går bakåt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro