ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sahlin vill stärka hyresrätten

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En lagändring från 2002 syftade till att ge hyresgäster möjlighet att stoppa värdar som lyxrenoverar för att kunna chockhöja hyran. Men lagen har enligt Sahlin inte fått önskad effekt. -Det har inte fungerat. Praxis har inte blivit så i domstolarna. Då får vi göra hemläxan bättre och helt enkelt skriva om lagen så att den är mycket tydligare och står starkare på hyresgästernas sida, säger Mona Sahlin till TT. 850 000 lägenheter Det närmaste decenniet behövs enligt Boverket omfattande renoveringar i nära 850 000 lägenheter. Rekordårens lägenheter från 60- och 70-talet behöver byta stammar.

Enligt Hyresgästföreningen visar fastighetsägare på mindre orter en större varsamhet vid renoveringar. Hyresvärdar i storstäder med bostadsbrist tenderar att göra mer omfattande förändringar vid ombyggnad och reparation. Det är en beskrivning som Mona Sahlin håller med om. -När man behöver rusta upp stammar och elledningar eller åtgärda fuktskador och liknande så är det självklart att en god hyresvärd måste göra det. Men att man samtidigt passar på att till exempel byta ut hela köksutrustningen eller lägga in jättedyr ekparkett på golvet, den typen av förändringar måste hyresgästen kunna säga nej till, säger hon. Förstärka lagen Sahlin vill tillsätta en utredning i sommar som får ett år på sig att ta fram ett förslag till förstärkt lagstiftning på området.

Fastighetsägarnas chefsjurist Rune Thomsson påpekar att delrenoveringar efter hand blir mycket dyrare för fastighetsägaren. Han ser ingen anledning att ändra nuvarande lagstiftning. -Hyresgästerna har ett rätt långtgående inflytande nu och det måste balanseras mot hyresvärdens intresse av att få göra de åtgärder som man anser vara fastighetsekonomiskt riktiga sett på 40- 50 års sikt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro