ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saikõ – Malmös toppjapan i golvhöjd

Karin Ericson · 29 Mar 2012
Uppdaterad 2 Apr 2012
På stans bästa sushi avnjuter du måltiden i golvhöjd.

På stans bästa sushi avnjuter du måltiden i golvhöjd. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Saikō betyder nyskapande och här är sushin olik det mesta. Karin Ericson har suttit med benen i ett hål och ätit på stadens bästa japanska restaurang.

klar

Artikellänk är kopierad

Japansk öl.
Japansk öl.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Nigiri.
Nigiri.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Nintendo i väntan på din take away.
Nintendo i väntan på din take away.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Toaletter med fågelkvitter.
Toaletter med fågelkvitter.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Antingen har du tagit fel dörr och stigit in till en tonåring eller är du på Saikō. En japansk restaurang på S:t Knuts torg där du kan spela Nintendo i entrén medan du väntar på hämtsushi och dricka japansk öl med roliga etiketter.

Här finns lika mycket att titta på som att smaka på och om du går in på toaletten tar du ett kliv rakt in i en grön skog. Saikō är inte bara ännu ett sushiställe. Det är en japansk restaurang som ägs Pontus Johansson som tog silver i sushi-VM 2008. Tänk. Vi i lilla Malmö har en sushimästare som till och med slagit ut japaner i konsten.

Själv har jag ätit Pontus sushi sedan hans tid på Regementsgatan och smakat mig igenom flera av hans vinägerblandningar. Att han gått sin egen väg och fantiserar fram egna smaker märks. VM-sushin var på renkött och på Saikō får vi smaka allt från sillsushi till spritskum. 

Jag tar med en födelsedagsgris i kväll vilket vi så klart berättar. När man har tillfälle är det bäst att nyttja situationen och hoppas på fyrverkerier, gratis glass eller att hela personalen kommer ut och sjunger. Vi får väl se.

Servitrisen ber oss ta av skorna. ”Oj. Vad har jag för strumpor. Tänk om de luktar”. Tankarna svindlar förbi innan vi tassar upp tre trappsteg och tar plats bland kuddarna på golvet i änden av ett vitt lågt långbord där det sitter gäster med amputerade ben. Eller egentligen är det bara en synvilla. Saikō vet att vi svenskar tycker det är knöligt, har ont i knäna och kjol och har sett till att vi kan sitta på golvet ändå genom att göra ett hål under bordet där vi stoppar ner benen.  

Vi beställer sushi och japas; små rätter i tapasstorlek. Saikō har förmodligen snyggast porslin i stan och allt dukas fram på glastallrikar och fat i färger som gör dukningen till ett stilleben för den som ständigt instagramar, det vill säga jag och födelsedagsgrisen. Varje rätt föregås av en fotosession där vi fångar söta blå vattenglas, en liten sojaflaska, champagnekupor och en färgkaskad av sushi.

Min favorit för kvällen är en Nigiri på en fin bit röding med en alldeles lagom dust av citron som susar förbi smaklökarna. Vinnaren enligt födelsedagsgrisen är sushin på sill som får både mmmm, tummar upp och oj oj oj när biten med senapssås på toppen möter tungan.  

Den första japasen som serveras är små friterade potatisbollar, perfekt arrangerat i en ministrut av tidningspapper. De doppas i en traditionell japansk dipsås som ketchupgenerationen skulle likna vid HP-sås. Inte det godaste under kvällen. Det är däremot revbenen som nästan alltid finns på menyn. Små, mjuka med en kladdig söt sås och syrliga gurkstavar till. 

Så kommer äntligen födelsedagsnumret! Nigiri med levande ljus och sojatapioka. ”Kockens favorit” enligt pulp fiction-servitrisen. Bitarna är lena mot smaklökarna samtidigt som tapiokan leker med konsistens och sötsalt smak. 

Det gäller att inte vara för mätt efter huvudrätten. Saikō ger sig nämligen inte heller på slutet utan kreerar utsökta desserter där jag och födelsedagsgrisen har huggsexa om ett syrligt fluff på äggvita och citron som serveras med smulor av kolakaka. 

Den nyblivna trettiotvååringen blåser ut ljuset och avslutar med att tugga i sig dekorationen, ett shizoblad. ”Som en blandning mellan nässlor och mynta”. Grattis, och grattis till Malmö som fått Saikō. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro