ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sakarias fick snabbt hyreskontrakt i Stockholm: "En overklig känsla"

Åsa Larsson · 18 Sep 2015
Uppdaterad 18 Sep 2015
Sakarias Grillhammar har flyttat in i Vattenfalls gamla kontorslokaler i Råcksta tillsammans med sin flickvän.

Sakarias Grillhammar har flyttat in i Vattenfalls gamla kontorslokaler i Råcksta tillsammans med sin flickvän. Foto: Privat


Det är svårt, men inte omöjligt att få hyreskontrakt i Stockholm. Sakarias Grillhammar och Johan Allemark har bägge fått bostad med bara några månaders kötid.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Allemark, 34, hann också stå kort tid i bostadskön – fyra månader. Hans t ips är att välja lägenheter med lite dyrare hyra och utanför Stockholms citykärna.
Johan Allemark, 34, hann också stå kort tid i bostadskön – fyra månader. Hans t ips är att välja lägenheter med lite dyrare hyra och utanför Stockholms citykärna.Foto: Martin Sundström

– Jag såg det som nästintill omöjligt att skaffa en bostad i Stockholm innan jag hade turen att få en, säger Sakarias Grillhammar, 22.

På grund av varierande inkomst så hade Sakarias svårt att få ett förstahandskontrakt.

– Bostadsförmedlarna vill gärna ha papper på en fast inkomst där dem har överblick på hur mycket du tjänar varje månad och därmed kan känna sig säkra. 

Han och flickvännen var tvungna att ha en borgenskvinna eftersom de inte hade heltidsanställning.►LÄS MER: Här kostar det nu över 100 000 kronor per kvadrat: "Hutlösa bostadspriser" Men efter tre månader fick de en lägenhet i Vattenfalls gamla kontorslokaler i Råcksta.

– Det var en smått overklig känsla, speciellt med en inpräntad tanke om det är så svårt att få ett förstahandskontrakt i Stockholm som ung. Jag kunde inte riktigt förstå det förrän på inflyttningsdagen.

Sakarias tips är att inte vara kräsen, visa intresse och sök lägenheter som är rimliga för din inkomst.

Just i Råcksta har det förmedlats flera bostäder med kort eller ingen kötid, enligt Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen.

En nybyggd trea på 77 kvadratmeter kostar där 11 500 kronor i månaden.

I Stockholms bostadskö finns det ett par vägar som inte innebär många år i bostadskön – en är Bostadssnabben där "svårförmedlade" lägenheter finns, en annan är ungdomskontrakten upp till och med 25 års ålder och en tredje är nyproduktioner, men de är ofta dyra.►LÄS MER: Fixa lägenhet i Stockholm – så här gör du Johan Allemark, 34, hann också stå kort tid i bostadskön – fyra månader. 

– Att få lägenhet i Stockholm kändes till en början som en omöjlighet, med tanke på att till många lägenheter finns det köer från fem hundra sökande till uppåt tusen.

Johans tips är att välja lägenheter med lite dyrare hyra och utanför Stockholms citykärna.

– Stockholm stad borde öka andelen hyresrätter i nyproduktion, satsa på hållbara materialval och vackra bostäder, säger Johan som själv är arkitekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro