ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Saker kommer alltid hända"

Metro Riks · 6 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Saker kommer alltid hända" ª Den totala kontrollen på hur barn tas om hand omöjligª "Vi lever inte i en diktatur" År 2004 tvångsomhändertogs 4767 barn och ungdomar i Sverige uteslutande på grund av missförhållanden i deras hem. ­Det motsvarar endast en liten del av alla anmälningar som socialtjänsten får in, och så ska det också vara, eftersom målet är att samarbeta med föräldrarna och erbjuda dem stöd så långt det är möjligt, säger Inger Widén Cederberg, chef för individ och familjeomsorg på Socialstyrelsen. Tjugosexåringen som sitter häktad för att i lördags ha knivmördat sin tolvåriga styvdotter i deras gemensamma hem i Västerhaninge, samt utsatt flickans bästa kompis för grov våldtäkt och knivskärning, har sedan tidigare 13 avsnitt i sitt brottsregister och har avtjänat upprepade fängelsestraff till följd av våldsbrott. Trots det var socialnämnden i Haninge helt ovetande om att hans barn och styvbarn svävade i fara. ­ Det finns ingenting som gett oss anledning att tro att det här skulle kunna hända, säger Tommy Lundin, ordförande i Haninges socialnämnd. Inger Widén Cederberg, i flera aktuella fall har socialtjänsten kritiserats för att man inte har omhändertagit utsatta barn i tid. Var går gränsen för att ett barn ska omhändertas enligt lagen?

­ Det är omöjligt att säga eftersom varje omhändertagande bygger på en individuell utredning. Det finns inga generella regler. Dessutom sker tvångsomhändertaganden enbart när föräldrarna motsätter sig den åtgärd som socialtjänsten anser att barnet är i behov av. Kan lagen eller tillämpningen förändras så fler barn slipper drabbas av våldsbrott i sina egna hem?

­ Vi kommer aldrig att ha kameror eller avlyssning i hemmen, eftersom vi inte lever i en diktatur. Därför kommer vi heller inte ifrån att saker händer i privata hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro