ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Säkerhet är för dyrt för bankerna"

Petter Sundsten · 9 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk Handels säkerhetsexpert Dick Malmlund.
Svensk Handels säkerhetsexpert Dick Malmlund.Foto: Scanpix

BANKSÄKERHET. Bankerna brister i säkerhet – eftersom det är för dyrt.Den kritiken riktar Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund mot bankerna.– För bankerna är det billigare att ta bedrägerierna än att kunderna ska känna sig trygga, säger han.Minst 35 000 bankkunder måste byta bankkort efter den senaste kortsvindeln.– De mörkar sanningen och tar inte sitt an-svar, säger Dick Malmlund.

Han förklarar att bedragarna har hackat sig in ett uppsamlingssystem, så kallade betalväxlar, som ligger mellan köpställena och bankerna. Där har de sedan kopierat kortnumren.– De måste säkra upp betalväxlarna. Det är hela hjärtat i systemet, säger Dick Malmlund. Efter upptäckten kommer Nordea att byta ut 20 000 bankkort, SEB runt 10 000 och Handelsbanken preciserar antalet till 5 268 stycken.– Jag tycker att vi har bra säkerhetssystem och det har slagit till på ett tidigt skede, säger Kerstin Ottosson, informationschef på SEB kort.

Är betalväxlarna tillräckligt säkra?– Det har jag ingen uppfattning om. Vi får se vad polisutredningen visar.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro