ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säkerhetschef kritisk till rekordavstängningar

Josefin Svenberg · 29 Mar 2012
Uppdaterad 29 Mar 2012
Matchen mellan Syrianska och AIK den 25 april i fjol avbröts efter att smällare kastats in. 

Matchen mellan Syrianska och AIK den 25 april i fjol avbröts efter att smällare kastats in.  Foto: Scanpix


I helgen börjar allsvenskan. Förra året portades rekord­många supportrar från arenorna.

klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholms län fick 88 personer tillträdesförbud i fjol, att jämföra med 48 stycken år 2010. År 2009, samma år som lagen skärptes, fick 41 personer tillträdesförbud. Det visar den senaste utvärderingen från Samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet.

– Vi ser att processen kring ärendena som rör tillträdesförbud har snabbats upp och blivit mer effektiv, säger Lena Tysk, ordförande i Samverkansrådet.

I hela landet delades totalt 161 tillträdesförbud ut i fjol, merparten rörande fotboll. De flesta förbuden gäller i ett år och handlar om att supportrarna misstänks för våldsamt upplopp, hot eller våld. Enligt Åklagarmyndighetens statistik skedde nio överträdelser av förbuden, varav sex har lett till åtal.

Hammarby Fotbolls säkerhetschef, Patrik Gröndal, är dock kritisk till hur tillträdesförbudslagen tillämpas.

– Lagstiftningen är ju till för att skydda föreningen. Men nio av tio gånger som någon får tillträdesförbud är det polisen som söker det för att personen har bråkat på stan, och klubben vet inte alls vad det handlar om. Om det handlar om personer som sköter sig inne på arenan så tycker vi det är väldigt olyckligt om de inte får komma och se matcherna, säger Patrik Gröndal. Självklart finns det problem på arenorna, men problemen är inte lika stora som polisen försöker få det att se ut som.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro