ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säkerhetsmiss drabbar tusentals Ikeakunder

Andreas Jelvefors · 22 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Dina pengar lever farligt om du viftar för mycket med Ikeas kvitto. Men nu utlovas förändring. 

Dina pengar lever farligt om du viftar för mycket med Ikeas kvitto. Men nu utlovas förändring. 


klar

Artikellänk är kopierad

Ikea lämnar ut både kreditkortsnummer och personnummer på sina kvitton. Kunderna riskerar att drabbas av bedrägeri.– Det låter som ett lagbrott, säger Mats Björklund, jurist på Datainspektionen.

När Ikeas kreditkort Ikea Handla dras i kassan skrivs kundens personnummer och kreditkortsnummer ut på kvittot – som i orätta händer kan användas för brott. Ikea vill inte berätta hur många kunder som har ett sådant kort, men det kan handla om tiotusentals, sannolikt flera hundra tusen. – Att på ett kvitto visa både kreditkortsnummer och personnummer är vansinnigt. Då har du exponerat två känsliga uppgifter tillsammans, vilket ökar risken för att de missbrukas, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Enligt Datainspektionen är detta sannolikt mot lagen.– Enligt personuppgiftslagen får personuppgifter behandlas om det  krävs för säker identifiering eller av annat beaktansvärt skäl, säger Mats Björklund.

Enligt Eva Stål, pressansvarig på Ikea, är utskriften på kvittona en del av rutinen, som man nu vill ändra på.– Vi har förståelse för problematiken. Därför gör vi en förändring inom kort, säger Eva Stål.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro