ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säkert ställe för att se MFF vinna

ERIK EJE ALMQVIST · 2 Okt 2014
Uppdaterad 2 Okt 2014

Foto: Hugo Nabo


Metros krogskribent äter på sportbaren Sir Toby´s

klar

Artikellänk är kopierad

Sir Toby's Davidshallsgatan 21, Malmö

Betyg 3

Klockan är kvart i sju, en onsdagskväll på Sir Toby's, när en orakad man i ölfläckad tshirt lyfter glaset och vrålar rakt ut: "Kom igen nu Bajen!" Så vänder han sig mot gästerna vid bordet intill, ett välvårdat grabbgäng med instoppade strukna skjortor, och konstaterar: "Ursäkta, det kommer ett till sånt skrik i andra halvlek."

På de flesta restauranger hade ett sådant beteende väckt irritation, men en sportbar har sina egna etikettsregler. Toleransnivån är närmast gränslös. Det är därför passande att Sir Toby's är döpt efter en av litteraturhistoriens mest burdusa anti-snobbar, den bakfulle levnadskonstnären Sir Toby Belch i Shakespeares förväxlingskomedi Trettondagsafton. (I svensk översättning: herr Tobias Rap.) I en av hans mest citerade repliker lovar han att inte "vara finare än jag är, dessa kläder är goda nog att dricka i." Männen vid bordet bredvid mitt, fyra medlemmar ur supporterfraktionen MFF Øltras tycks dela det credot. Ryggen på deras pikéskjortor pryds av programförklaringen: "Älskar MFF och øl."

Till skillnad från konventionella krogar har sportbarer som Sir Toby's ett fascinerande brokigt klientel. Under sändningen av en av Malmö FF:s bortamatcher häromveckan delade en rökhostande knegare bord med ett gäng groomade businessmän som diskuterade sina rotavdrag. Men om Sir Toby's, likt de flesta sportbarer, samlar folk över klassgränserna är könsbalansen desto skevare. I den väldiga lokalen räknar jag till en kvinna per tjugo män.

Även i övrigt har Sir Toby's många av den anglofila sportpubens kännetecken: mörk, sliten träbardisk, TV-apparater i varje hörn, putsade väggar som pryds av kopparstick och spegelglasade bartavlor. Och personal som effektivt, och utan krusiduller, tappar upp nya Guinness till gubbarna. Mindre väntat är att maten är så skaplig. Planksteken, som kommer på en sotsvart bräda, luktar som en nytjärad eka. Köttbiten är mör och kompletteras av baconlindade buntar haricots verts – det ser ut som gammaldags kulsprutor. Kombinationen gratinerat potatismos och bearnaise är trygghetsmat, så förrädiskt len och tung att den kan få den mest passionerade supporter att dåsa till redan i första halvlek.

En bakad potatis med löjrom och kylskåpskall sallad är tristare. Är matchen tråkig kan du istället beställa in en täljstensbiff, där du och ditt sällskap själva steker era ryggfiléer på en het sten. Vill du följa MFF:s spännande höst på lokal är Sir Toby's att föredra framför den plastiga franchisekedjan O'Learys hundra gånger av hundra.

I en mening Brittisk pub för dem som vill följa MFF:s europeiska bortamatcher under vintern.

Missa inte! Planksteken.

Undvik! Att gå hit om du inte gillar fotboll och bullriga män i grupp.

Priser Förrätter 79 kronor

Smårätter 79-119 kronor Varmrätter 169-229 kronor Desserter 45-49 kronor

Öppettider Måndag-torsdag 11.30-14.30, 17-23 Fredag 11.30-01 Lördag 13-01 Söndag 14-21

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro