ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saknas: stora smakupplevelser

Carl Reinholdtzon Belfrage · 21 Feb 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016
Bul-gogi tacos.

Bul-gogi tacos. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Markets hamburgare.
Markets hamburgare.Foto: Christina Blom
Inredningen lämar en del att önska.
Inredningen lämar en del att önska.Foto: Christina Blom

New York, 2012. Danny Bowien öppnar San Fransisco-originalet Mission Chinese Food på Manhattan. Street food-hypen är på sin topp och ingen foodie går i närheten av lyxrestauranger; istället ringlar sig långa köer till ett råtthål på Orchard Street. Här upplever jag min största gastronomiska upplevelse av asiatisk mat sedan David Changs Momofuku Ko. Danny står för det kinesiska, David för det koreanska, men Danny har just nu också öppnat ett mexikansk ställe som heter Mission Cantina. Ni borde alla släppa alla räkor ni har i händerna, köpa en enkel flygbiljett och bosätta er här. Detta är mina fullständiga referenser vad gäller koreansk, kinesisk och mexikansk mat.

Göteborg 2014. Nya restaurang Market, som serverar KoMex-fusion, öppnar i en lokal bredvid Feskekörka. Det är uppenbart att ägarna försökt trolla med knäna för att förvandla en lokal av typ Lidl-supermarket till något…mysigare, men resultatet är likväl i paritet med en lunchmatsal på Volvo som någon har kastat in en serpentin i – bakom färgglada tavlor och drakar skymtar fortfarande den tråkiga lokalen igenom (tips för räddning: titta på Dubbel Dubbel eller gamla arkivbilder av Uppåt Framåt från 1896).Jag och min gode vän Daniel Sterner och min gudson Folke, fem år, gör ett besök en torsdagskväll. Vi beställer avocado fries och sötpotatis som snacks. Inget uppseendeväckande, men Folke glufsar i sig med glädje. Barnmat, helt enkelt.

Jag och Daniel siktar in oss på tacos och minihamburgare med koreanska förtecken. Vi tar in sex hamburgare och tre tacos. Tre grillade nötburgare med nashipäron och kimchi-puré, tre burgare med rökt fläsksida, kimchi  och karamelliserad lök och avslutningsvis tre tacos med wokad rökt anka, pak-choy, friterad chili och guacamole. Och efter lite för lång tid landar rätterna på vårt bord, dock mycket vackert presenterade. Burgarna är av minimodell och jag är barnsligt förtjust i detta format. Perfekt storlek och ett roligt sätt att äta. Men jag saknar stora smakupplevelser. Rätterna är något torra och utan rätt kryddning och tillagning för att smakerna riktigt ska lyfta. Det finns ingen själ eller schvung, helt enkelt. Jag frågar om brödet och bullarna till tacosen och hamburgarna är prefab. Så är inte fallet, försäkrar personalen. I så fall måste de fortsätta laborera vidare med recepten. Det finns potential hos Market, men just nu är det för mycket barnsjukdomar för att vara acceptabelt. Förhoppningsvis är detta åtgärdat innan den stora uteserveringen med tillhörande vinbar öppnar till sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro