ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säkrare strålbehandling tack vare 4 D-analys

Ola Jacobsen · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

STRÅLTEKNIK. I takt med att cancerterapin blir allt mer individuellt anpassad ökar kraven på kvalitetssäkring. Det före detta UIC-företaget Scandidos har utvecklat ett system som låter strålteknikern provskjuta varje behandling i förväg på en högupplöst detektor, innan patienten lägger sig på behandlingsbordet. – Eftersom vi mäter i tre dimensioner kan vi validera en hel behandling tio gånger snabbare än vanlig två-dimensionell teknik, säger Görgen Nilsson, vd Scandidos.

•• Vad är skillnaden för patienterna?– Systemet mäter dosen genom hela behandlingen så att teknikern kan ställa in så att de närliggande organen inte får onödiga skador, säger Görgen Nilsson.

Eftersom strålbehandlingsmaskinerna och alla system runt omkring har blivit oerhört komplexa behövs det ett sätt att kvalitétssäkra behandlingen snabbt, så att inte behandlingsköerna växer ytterligare. – Det är viktigt att alla bitar är effektiva för att kunna införa det nya så fort som möjligt, säger Görgen Nilsson.

I dag har företaget åtta anställda och har lämnat UIC. Scandidos system kostar 400 000 kronor och hittills har företaget sålt omkring 25 stycken.

•• Åker du motorcykel? – Ja, men det var länge sedan, säger Görgen Nilsson.

•• Är det därför ni heter Scandidos?– Jaha, du tänker på Bandidos? Nej, ”Scandi” är för att vi är stolta för att komma härifrån där det finns så många bra företag i den här branschen och ”Dos” står för dosering.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro