ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sälar våldtar och dödar pingviner

Tomas Lundin · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Sälars gulliga image har fått sig en rejäl törn. Forskare har observerat hur pälssälar våldtar pingviner och i vissa fall dödar och äter upp dem efteråt. 

Det är forskarna Nico de Bruyn och William A. Haddad från universitetet i Pretoria som observerat övergreppen och även filmat dem. De har nu presenterat sina resultat i den vetenskapliga tidskriften Polar Biology.

Fyra gånger har unga hanar förgripit sig på pingviner av okänt kön på olika stränder runt Antarktis. I tre av dem lät de pingvinerna gå efter övergreppet men i ett fall dödade och åt sälen pingvinen, något som i sig inte är ovanligt. 

Orsaken till beteendet är oklart. Forskarna tror att det kan röra sig om sexuell frustration bland unga sälar, ett aggressivt rovdjursbeteende eller ett lekbeteende som gått över till att bli sexuellt. Att sälarna skulle missta pingviner för honor av den egna arten är inte troligt, menar de enligt BBC.

Sälar har en stark inlärningsförmåga och det kan vara så att beteendet sprider sig från individ till individ.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro