ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sålde giftig växt i stället för kryddört – köparen har nu hittats vid liv

Sophie Tanha · 29 Apr 2019
Uppdaterad 29 Apr 2019
Giftiga växten stormhatt (överst) bör inte blandas ihop med ätbara örten libbsticka.

Giftiga växten stormhatt (överst) bör inte blandas ihop med ätbara örten libbsticka. Foto: Genrebilder.


En trädgårdshandel på Gotland råkade under lördagen sälja den giftiga växten stormhatt i tron om att det var den ätbara kryddörten libbsticka. Butiken som gjorde det ödesdigra misstaget har nu lyckats hitta köparen.

klar

Artikellänk är kopierad

Växten stormhatt beskrivs av giftinformationscentralen som väldigt giftig. Den som äter av den riskerar att snabbt drabbas av hjärtrytmrubbningar, kramper, andningsförlamning och kräkningar. I vissa fall har människor dött av växten. Därför ville handelsträdgården som råkat sälja stormhatt i tron om att det var ätliga örten libbsticka komma i kontakt med mannen som köpt växten så snabbt som möjligt. Under måndagen lyckades de:

– Han lever och han har inte ätit av växten, säger Lars Jonsson som äger trädgården till Aftonbladet som var först med att berätta att han hittats.

Trädgårdshandeln eftersökte mannen på sociala medier. Bild: Skärmdump
Trädgårdshandeln eftersökte mannen på sociala medier. Bild: Skärmdump

Genom att ringa runt till människor som passade in på signalementet på köparen lyckades Lars Jonssons fru, Ragnhild, få tag på mannen som planterat den giftiga växten i sin trädgård,

– Vi är väldigt glada över att vi kunnat hitta kunden och informera honom. Han var förvånad och visste inget om vilken anstormning det varit, säger Lars Jonsson till Aftonbladet.

Behåller giftväxten

Nu vill köparen inte lämna tillbaka stormhatten. Men han kommer att kompenseras för misstaget så han får tag i kryddväxten han var ute efter från början.

– Han får ett presentkort så han får köpa de växter han vill ha, säger Lars Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro