ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sålde utrotningshotad leopard på Blocket

Tomas Lundin · 20 Jan 2015
Uppdaterad 20 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan sålde päls från utrotningshotad leopard helt öppet på Blocket. 

I annonsen har den äldre kvinnan salufört en 135 gånger 100 centimeter stor pläd av ”äkta Somalia-leopard” för 12 000 kronor. Efter ett tips har Länsstyrelsen gjort en kontroll hemma hos kvinnan och tagit pälsen i förvar.

Kvinnan uppger att hon fått köpa skinnet av en kund när hon jobbade i en pälsbutik på 1960-talet och att hon inte haft en aning om att det var förbjudet att sälja det vidare. Hon menar också att det går åt ungefär fem leoparder för att göra en pläd av den storleken.

Intyg visar att pälsen varit i kvinnans ägo från början av 1970-talet.

”Anledningen till att hon ville sälja pläden vad att hon inte längre tyckte att den passade i hemmet”, skriver Länsstyrelsen i det län där kvinnan bor i sin rapport. 

För att sälja en päls från ett utrotningshotat djur måste du ha ett särskilt intyg, alternativt måste skinnet vara äldre än 1947. Tester med Kol-14-metoden av leopardskinnet från Blocket visade att det inte var så gammalt och därmed är kvinnan misstänkt för artskyddsbrott. Kvinnan förnekar anklagelserna och menar att hon handlat i god tro. Blocket plockade ner annonsen när de blev upplysta om att pälsen kan ha varit olaglig.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro