ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saleh, 27, utsattes för rasistiska påhopp på tåget

Malin Hansson · 3 Maj 2016
Uppdaterad 4 Maj 2016
Saleh Mbamba attackerades verbalt av en man på tåget och spelade in allt.

Saleh Mbamba attackerades verbalt av en man på tåget och spelade in allt. Foto: TT/Tuyet-yen


Förra veckan, den 27 april blev musikern Saleh Mbamba, 27, utsatt för en rasistisk attack i Stockholms kollektivtrafik och kallades för neger” och ”jävla fitta”. Under hastagen #JagFörtjänarEnUrsäkt vill han nu att alla som utsätts för rasism ska få en ursäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

När Saleh Mbamba, 27, från Helsingborg var i Stockholm förra veckan utsattes han för en verbal attack från en man på tunnelbanan, som SVT Nyheter Skåne var först med att uppmärksamma.

Det var onsdagskväll och Saleh, som är med i ett musikkollektiv, var i stan för möten. Han satt på tåget och pratade i telefonen med en vän som en tid tidigare utsatts för rasism när han plötsligt ser hur mannen mitt emot honom ler mot honom. Han tolkades situationen som konstig och tog av sig hörlurarna och började spela in samtalet som skulle följa. 

– Jag kände bara att det räcker nu, jag har varit med om det här i hela min uppväxt. Men ingen tror dig, det är inte alltid alla får uppleva allt, så nu kunde jag visa det på riktigt, säger Saleh.

Metro har tagit del av ljudfilen och där hörs flera påhopp riktade mot Saleh från mannen. Mannen säger saker som ”skithög”, ”neger” och ”jävla fitta” till Saleh och tar flera gånger upp hur han ska bete sig när han är i Sverige.

– Jag blev förvånad. Jag visste inte vem han var och han visste inte vem jag var men han hade någon manifestation mot mig, säger Saleh.

►LÄS MER:  Här är några ord som faktiskt är rasistiska

Samtalet och påhoppen pågår i över 17 minuter och flera gånger reagerar andra i vagnen. I slutet hörs en ung kvinna ifrågasätta mannen ”Du och jag ser inte heller likadana ut eller? Men jag kan lova dig att han ser exakt likadan ut inuti som du gör”, säger hon. 

Saleh la ut ljudklippet på " target="_blank">sin Facebooksida under hashtagen #JagFörtjänarEnUrsäkt och inlägget har fått hundratals kommentarer och uppmärksammats av flera medier.  

– Tyvärr desto mer detta uppmärksammas märker man också hur många som fått sina röster tystade för det inte spelas in. Men det är inte fiktivt. Det är en realitet, säger Saleh och fortsätter:

– Tankar som bubblar hos mig är mellanförskap. Min bror har blivit fysiskt attackerad. Han förtjänade en ursäkt. Jag som representant i det här fallet förtjänar en ursäkt, mina vänner som varit med om liknande saker förtjänar en ursäkt. Men vi får aldrig det. Vi blir dömda som representanter för en stor grupp. Varför får vi aldrig någon ursäkt? 

►LÄS MER:  Nobakht, 37: "Polisen slog mig och kallade mig arabjävel"

►LÄS MER:  Debatt:  Det finns ingen rasism mot vita

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro