ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sälja bilen – vilket alternativ passar dig?

Anneli Wikström · 28 Apr 2018
Uppdaterad 28 Apr 2018
Privat affär ger mest i plånboken.

Privat affär ger mest i plånboken. Foto: Shutterstock/IBL


När du har bestämt dig för att sälja din bil återstår en minst lika viktig fråga: ska du sälja privat eller vända dig till ett företag? Vi ringde Carl-Erik Stjernvall på Motormännen för att gå igenom olika försäljningsalternativ och få tips om hur man gör en bra och trygg affär.

klar

Artikellänk är kopierad

Privat affär ger mest i plånboken

”Att sälja bilen på egen hand ger oftast mest pengar, men kräver lite jobb och du har ett stort ansvar. Det är viktigt att skriva ett ordentligt köpeavtal där det exempelvis framgår vilka kända fel bilen har och vilka däck som ingår. I dag finns digitala tjänster som gör affären tryggare, till exempel Transportstyrelsens app för ägarbyte och möjligheten att betala med Swish.”

I princip alltid den bästa affären rent ekonomiskt.

Auktionsföretag – bekvämlighet som kostar

”På senare år har bilauktioner blivit ett allt vanligare alternativ när man ska sälja eller köpa bil. Det finns flera olika aktörer på marknaden och förutom själva auktionen tar de hand om allt från tvätt och fotografering till betalning och ägarbyte. Ofta tar de även hand om eventuella reklamationer.”

+Bekvämt. Auktionen gör det möjligt att få fler bud från fler potentiella köpare.

Du får inte lika mycket pengar över som vid en privat affär eftersom auktionsföretaget tar en fast summa eller procentsats av försäljningspriset.

Inbyte vanligast – men ofta dyrast

”När man vill byta upp sig är det vanligaste tillvägagångssättet förmodligen att köpa en bil av en bilhandlare, som man även säljer sin bil till för ett inbytespris. För att göra bästa möjliga affär bör du fråga åtminstone två eller tre bilhandlare om ett skriftligt affärsförslag för att kunna jämföra dem.”

+Enkelt och bekvämt, du får trygghet i form av försäkring och eventuella garantier.

Ekonomiskt sett kan det bli en dålig affär – ofta betalar bilhandlaren ett pris som är 20–30 procent lägre än vad de sedan säljer din bil för.

Sälja via förmedlare kan vara riskabelt

”En bilförmedlare sköter helt enkelt försäljningsprocessen och tar provision för sitt arbete – men tyvärr finns det en del oseriösa aktörer där ute. De hör ofta av sig till privatpersoner som har annonserat ut in bil på internet och lurar dem. Generellt bör man var väldigt försiktig och kolla upp allt noggrant när det gäller bilförmedling.”

+ Bekvämt eftersom bilförmedlaren sköter hela säljprocessen åt dig.

Förmedlarens provision gör att din vinst blir lägre än om du säljer privat. Dessutom finns risken att du blir lurad av en oseriös aktör.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro