ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säljes: Sjuvåningshus med inbyggd diplomatisk kris

Anders Göransson · 18 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Nu ska "ryska huset på Lidingö ut på auktion igen. En eventuell köpare får, förutom ett sjuvåningshus, överta en infekterad strid med husets nuvarande ägare Ryssland.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

I februari ska fastihgeten ut på exekutiv auktion – för andra gången. Detta trots att nuvarande ägaren Ryssland inte har några planer på att lämna huset och envist hävdar att både fastigheten och de som bor där skyddas av diplomatisk immunitet.

– Vi gör inte detta för att vi vill det, utan för att vi är skyldiga till det enligt de regler som gäller, säger Peter Stigefelt på Kronofogden.

Bakgrunden är att den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer har krävt utmätning och vill ha huset som delbetalning för en gammal skuld som Ryssland har till honom, men vägrar betala.

Vid den förra auktionen i spetember 2012 kom det in ett enda bud - det kom från Sedelmayer själv och låg på en miljon kronor. Det ansågs för lågt med tanke på att fastigheten värderades till 62 miljoner kronor, skriver Mitti.

Nu har en ny värdering gjorts, där hänsyn tagits till komplikationen det innebär att ryssarna inte lär lämna huset frivilligt och att det knappast går att avhysa personer med diplomatisk immunitet. Den nya värderingen har ännu inte offentliggjorts, men lär ligga väsentligt lägre än den förra.

Peter Stigefelt vill inte uttala sig om chansen att få fler spekulanter denna gång. 

– Men vi hoppas naturligtvis få en så hög köpeskilling som möjligt.

Svenska UD lär se med bävan på den pågående processen. Utrikesminister Carl Bildt har tidigare i ett brev till Kronofogden påpekat att ”Sveriges relationer med Ryska federationen skulle skadas” om fastigheten säljs.

Men enligt Peter Stigefelt är Rysslands skuld till Sedelmayer fastställd i internationell domstol. Utmätning sker oavsett om det handlar om ryska staten eller om en svensk privatperson.

– Vi har att ta hänsyn till våra bestämmelser, säger han.

Advokat Henrik Fieber, som företräder Ryssland i ärendet, avböjer att kommentera. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro