ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Salong Betong kan bli morgondagens svar på tribaltatueringarna

Maria Forsström · 29 Aug 2014
Uppdaterad 31 Aug 2014
Cleo Wattenström kan säga nej till att göra vissa tatueringar. – Jag vill inte göra samma sak hela tiden utan gynna min utveckling, säger hon.

Cleo Wattenström kan säga nej till att göra vissa tatueringar. – Jag vill inte göra samma sak hela tiden utan gynna min utveckling, säger hon. Foto: Gustav Gräll


Cleo Wattenström har ritat sedan hon var barn och var tretton år gammal när hon fäste den första tatueringen på sin kropp. Några år senare gjorde hon sin första på någon annan. – Jag har modiga kompisar, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är hon 22 år och i helgen (29-31 augusti) finns hon på Stockholm Inkbash, Sveriges största tatueringsmässa, där hon och hundratals kollegor tar emot kunder och visar upp sin konst. Men när Metro träffar henne sitter hon på en stol i salongen Lifestyle Tattoo i Sundbyberg och gör ett kvinnoansikte på kunden Sebbes smalben. Baksidan av det smalbenet är ännu ledigt, i övrigt är hela hans kropp tatuerad.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns, men det är smärta man klarar av, säger Sebbe.

Cleo Wattenström säger att det beror helt på vem det är som tatueras och var tatueringen sitter hur ont det gör.

– Men ge det tillräckligt många timmar så gör det ont var som helst på vem som helst.

Det är alltså en myt att kroppsdelen ifråga skulle domna bort efter ett tag. I dag gör Cleo Wattenström ett ansikte, och hon säger att det är ganska vanligt att hon gör det.

– Det blir ganska mycket ”tjejiga” grejer som blommor, olika slags damer och så vidare. Fast jag vill inte hamna där så det är upp till mig att ändra det.

Däremot har hon redan tagit sig till positionen att kunna tacka nej om det är något hon inte vill göra. Ifall någon har sett en bild hon lagt upp på något hon gjort nyligen och vill ha en likadan, till exempel.

– Jag vill inte göra samma sak hela tiden utan gynna min utveckling. Det är det som är bra med det här yrket, det finns inget slutmål eller gräns utan man kan hela tiden gå åt något nytt håll.

Vad skulle du säga är den aktuella trenden?

– Jag tycker snarare att det här med trender håller på att försvinna. Det växer bort i takt med att form och teknik utvecklas och det går att få fler stilar, säger Cleo Wattenström.

Philip Warkander är doktor i modevetenskap på Stockholms universitet och var med i en antologi om sjömanstatueringar som kom i somras. Han håller med om den tendensen.

– Tatueringar är inte längre subversivt utan ett mainstreamfenomen, om än med en gräns. Ännu har vi inte sett någon medlem i kungafamiljen med en tatuering. Men vad gäller trender är det ju en paradox att tatueringar är gjorda för att leva länge medan trender går över snabbt, säger han.

Han menar att trender som den med tribaltatueringar från nittiotalet, vilket folk numer gärna tar bort eller tatuerar över, i dag snarare handlar om att förstärka en livsstil man redan har.

– Vilket känns lite roligare än att alla har en streckkod i nacken för att signalera något om konsumtionssamhället. Men visst, vissa studior har ett eget signum, till exempel Salong Betong som det gjordes en dokusåpa om. Deras gråskaliga formspråk har blivit status i de kretsarna vilket ju kan vara mer eller mindre långvarigt. Om tio år kanske det är dessa alla vill tatuera över, säger Philip Warkander.

I Sundbyberg är det dags för en paus och Cleo Wattenström gnider av Sebbes ben med renat vatten. Hygien är extremt viktigt när man tatuerar i och med att man går igenom huden. Nålar slängs, greppen steriliseras och burkar och servetter är engångs.

– Om man vill börja med det här rekommenderar jag en lärlingsplats i en bra studio. Det är många misstag som kan undvikas om någon vägleder en, säger Cleo Wattenström.

Och ett misstag som begås av en tatuerare sitter där tills tiden går ur led. Eller man anlitar en annan.

Några olika typer av tatueringar

Old school: Gamla traditionella tatueringar, med ganska få färger och mycket svarta skuggningar. Tjocka linjer.

New school: Lite mer som en serieteckning, ofta karikatyrstuk med fler och finare nyanser men ändå så att det ser cartoony ut.

Realistic: Då vill man komma så nära fotorealistiskt som möjligt, det ska vara verklighetstroget.

Tribal: Istället för specifika motiv så är det mönsterbaserat. Symmetriska, ickesymmetriska, geometriska. Från polynesiska till sådana med tjockare linjer.

Asian: Det är mycket symboler. Ofta mycket färger med svartvita bakgrunder och mytologi eller annan symbolik.

Neotraditionell: Det nyare stuket på de traditionella som lutar åt det realistiska, nästan som en korsning. Tecknat men inte lika hårt. Det har kommit väldigt mycket de senare åren.

Black&grey: Kan innefatta jättemånga stilar men utan färg, bara skuggade. Realistiska grejer hamnar ofta där.

Källa: Informationen stod Lou Paulin på House of Pain för.

Cleo Wattenström gör ett kvinnoansikte på kunden Sebbes ben. – Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns, men det är smärta man klarar av, säger Sebbe.
Cleo Wattenström gör ett kvinnoansikte på kunden Sebbes ben. – Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns, men det är smärta man klarar av, säger Sebbe.Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll
Det är snart mer vanligt att vara tatuerad än inte bland dagens artister, oavsett om det handlar om musik, skådespeleri eller fotboll. Cleo Wattenström fick kommentera några av deras alster.
Det är snart mer vanligt att vara tatuerad än inte bland dagens artister, oavsett om det handlar om musik, skådespeleri eller fotboll. Cleo Wattenström fick kommentera några av deras alster.Foto: Gustav Gräll
Zlatan Ibrahimovic. – Det är lite rörigt. Jag tror inte att han någon tanke med det, eller att han tänkte på en sammanhängande tatuering när han gjorde dem.
Zlatan Ibrahimovic. – Det är lite rörigt. Jag tror inte att han någon tanke med det, eller att han tänkte på en sammanhängande tatuering när han gjorde dem.Foto: Wenn / All Over Press
Harry Styles. – Han har ganska traditionell stil. Men det där ankaret är inte så välgjort.
Harry Styles. – Han har ganska traditionell stil. Men det där ankaret är inte så välgjort.Foto: Rex Features / All Over Press
Demi Lovato. – Det är så pass enkelt att det inte är någon stil utan mer av symboler.
Demi Lovato. – Det är så pass enkelt att det inte är någon stil utan mer av symboler.Foto: Startraks / All Over Press
Justin Bieber. – Han kör old school, en traditionell stil.
Justin Bieber. – Han kör old school, en traditionell stil.Foto: Getty Images / All Over Press
Lady Gaga. – Jag tror att det finns en risk för att den tatueringen inte är läsbar om några år, den är det knappt nu. För litet och tjockt.
Lady Gaga. – Jag tror att det finns en risk för att den tatueringen inte är läsbar om några år, den är det knappt nu. För litet och tjockt.Foto: Getty Images / All Over Press
Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll
klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro