ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Salt & Brygga – havsnära och poetiskt

Karin Ericson · 27 Sep 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016
Salt & Brygga – havsnära och poetiskt På Salt & Brygga bjuds du på smaker från hav och svenska skogar.

Salt & Brygga – havsnära och poetiskt På Salt & Brygga bjuds du på smaker från hav och svenska skogar. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Karin Ericson tog med sig en poet till middagen på Salt & Brygga. Det resulterade i flera nyskapande matsuperlativer.

klar

Artikellänk är kopierad

Havsnära restaurang i Malmös ekologiska stadsdel med desserter som bjuder på upptäcktsfärd och en ekologisk meny med råvaror från hav och skånska skogar.
Havsnära restaurang i Malmös ekologiska stadsdel med desserter som bjuder på upptäcktsfärd och en ekologisk meny med råvaror från hav och skånska skogar.

Hjortinnanlår. Grön fisk. Slingerkrasseblomma. Orden i menyn på Salt & Brygga skapar inga större känslor. Det är kanske därför mannen mitt emot mig inte svävar ut i några euforiska liknelser. Han heter Pontus Lindh och är poet.

Helgens Metro handlar om böcker och jag funderade över om jag fick äta middag med en författare, vilken typ skulle jag välja. En deckarkung skulle dissekera maten noggrant, en kokboksförfattare skulle analysera sönder den men en poet skulle säkert ge maten superlativ.

Så jag bjöd ut Pontus Lindh, senast aktuell med sin femte diktsamling ”Greta Garbos tystnad” och antologin ”Men. Mannens frigörelse från mannen”. Och han älskar ord.– Apelkastad. Har du hört vilket jävla ord?! Det är så fint att jag vill ta brödkorgen och slänga ut den över restaurangen.

Pontus bor i det han kallar ”Sillens hamn” – Simrishamn. Nu sitter han framför en förrätt med betor i olika färger, getost och en gul slingerkrasseblomma från chefens egen örtträdgård.– Jag hoppas mycket på blomman, säger Pontus som tycker att förrätten är modest och pigg och om han får välja ett enda ord för att beskriva den nätta rätten är det ”matkomposition”.

Salt & Brygga, som gjort sig känd för sitt ekologiska kök, ligger i Malmös ekologiska stadsdel, Västra hamnen, med utsikt över master som vajar i vinden.  I matsalen med stolar av ekologiskt skinn, en märklig blå mosaikbar med fiskar på och modellflyg i taket bjuds på smaker från hav och svenska skogar.

Pontus är från Göteborg från början men säger sig inte ha några känslomässiga band till staden. Ändå återkommer han flera gånger till minnen från Västkusten, kallar sig havspojke och väljer fisksoppan av samma anledning.– Jag rapar Skagerak! utbrister Pontus efter första skeden soppa som han kallar ”Bouille Latte”.

Den är både septembervänlig, värmande och krämig, enligt poeten som gärna hade velat att soppan kom i en större tallrik, för att skönja musslorna.– Jag skulle beskriva soppan med ordet ”krabb ”. Det är när vågorna stampar, när de kommer från olika håll och slår i varandra.

Den rätt som resulterar i flest superlativ är ”modern äppelkaka”. Köket har skapat olika variationer utifrån samma råvara, äpplen. Knastrande kaksmulor, sorbet, mos och bitar av maräng med en knaprig honung som får oss att tappa talförmågan för en stund och landa i ett mmmm.

En poet skulle kalla det för en ”förtjusande upptäcktsfärd i äppellunden”.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro