ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sambon: Nu behöver Jonny hjälp med allt

Anders Göransson · 20 Dec 2013
Uppdaterad 20 Dec 2013
Jonny Carlsson är svårt funktionshindrad sedan en hjärnoperation. Nu vill stadsdelsförvaltningen i Enskede-Årsta- Vanör dra ner på hans assistans och lägga mer ansvar på sambon Monika Nylund.

Jonny Carlsson är svårt funktionshindrad sedan en hjärnoperation. Nu vill stadsdelsförvaltningen i Enskede-Årsta- Vanör dra ner på hans assistans och lägga mer ansvar på sambon Monika Nylund. Foto: Urban Brådhe


Jonny, 58, är svårt funktionshindrad och har hittills haft rätt till personlig assistans dygnet runt. Men nu vill Stockholms stad dra in på stödet och skapa en ny praxis som skulle lägga ett kraftigt ökat ansvar på hans sambo – och på andra anhöriga i liknande situationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonny Carlssons liv förändrades i ett slag efter att en hjärnoperation gick snett i mars i år.

– Efter operationen behöver han hjälp med allt, att klä sig, äta, gå ut, toabesök – precis allt. Han kan aldrig vara ensam. Situationen har varit jobbig, men hittills har vi fått jättebra hjälp, säger sambon Monika Nylund.

Den första tiden när Jonny var orolig på nätterna hade han assistans dygnet runt. Nu sover han bättre och har, via ombud, ansökt om assistans 17 timmar om dygnet – den tid han normalt är vaken.

Men stadsdelsförvaltningen i Enskede-Årsta-Vantör beviljar endast 12 timmar. 

Motiveringen är inte att Jonnys behov minskat – han är fortfarande i behov av ständig tillsyn – utan att man menar att hans sambo bör ta en större del av ansvaret.

Men Monika har redan ett heltidsjobb i butik och med restid är hon i princip borta närmare 12 timmar om dagen. Kommunens beslut skulle – om det genomförs – innebära att hon åläggs att vara hos Jonny praktiskt taget all vaken tid utanför jobbet.

– Det är klart att jag ställer upp för Jonny, allt annat går ju bort. Men det är ett hårt besked att få.

”Vi behöver få vägledning”

Jonny och Monica fick hjälp av sitt assistansbolag Assistans för Dig i Sverige AB att överklaga stadsdelsnämndens beslut. De vann också i förvaltningsrätten, som menade att fem timmars tillsyn utöver sömnen nattetid ”inte kan anses rymmas inom det ansvar som samboende vuxna normalt har för varandra”.

Men kommunen ger sig inte, utan driver nu frågan vidare till kammarrätten.

– Vi behöver få vägledning. Får vi en dom i kammarrätten så kan även andra stadsdelar ta till sig den när de bedömer hur de ska ställa sig i liknande fall, säger avdelningschefen Kristina Goldring på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, som dock inte vill uttala sig i det enskilda ärendet.

Men Jonnys juridiska ombud Marika Öhman menar att det redan finns en praxis.

– Normalt sett är den tillsyn man kan begära av en make eller make att ha jour nattetid, att man finns till hands. Det finns ingenting som säger att en sambo eller make ska utöva tillsyn under dagarna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro