ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sambon tar hans vinst

Petra Martinsson · 7 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tolvtusen kronor växte till 600 000. Men nu får han dela det med exsambon.Han köpte lägenheten som steg med hundratusentals kronor i värde. Hon flyttade med och ville vid separationen ha halva vinsten. Och det har hon rätt till, slår hovrätten i Skåne fast.– Sådana här fall är inte ovanliga. Det är viktigt att man sätter sig ner före köpet och bestämmer hur man vill ha det, säger Jonas Gosenius, familjerättsjurist vid Familjens jurist i Malmö.

För att inte hamna i konflikt vid en eventuell separation uppmanar han till att skriva samboavtal, där paret bestämmer att sambolagen inte ska tillämpas alls, eller bara delar av den.

Lägenheten i Rosengård i Malmö köptes 1996 av mannen för 12 000 kronor. Tio år senare hade den stigit i värde till 600 000. Vid den tiden hade relationen gått i kras, kvinnan flyttat och lägenheten såldes.

Kvinnan ville nu att lägenheten skulle ingå i bodelningen. Tings­rätten ansåg inte så vara fallet, bland annat för att kvinnan före flytten hade skrivit sig på en annan adress. Hovrätten gör en annan bedömning och motiverar beslutet bland annat med att bekanta har berättat att de hjälpt till att flytta bådas saker samtidigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro