ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Samira pluggar språk och vård på samma gång

Sofia Eriksson · 24 Apr 2017
Uppdaterad 9 Maj 2017
Samira Hilem Mustafa slår två flugor i en smäll genom att lära sig språk och vård i verkliga situationer på utbildningen till undersköterska.

Samira Hilem Mustafa slår två flugor i en smäll genom att lära sig språk och vård i verkliga situationer på utbildningen till undersköterska. Foto: Foto: Julia Sjöberg


På sin undersköterskeutbildning lär sig Samira Hilem Mustafa inte bara hälsa, psykologi och medicin. Utan också svenska. Utbildningen finns i Göteborg och leder rakt ut i arbetslivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Samira Hilem Mustafa kom till Sverige från Kurdistan 2008. Via en lärare på SFI fick hon höra talas om en utbildning som lät helt perfekt: vård och omsorg med språkstöd. På två år skulle hon kunna bli undersköterska, göra praktik och dessutom lära sig språket bättre.

– Jag har alltid drömt om att ta hand om människor. Jag tycker om att jobba med gamla – att hjälpa dem och lyssna när de berättar om sina liv. Både det fina och det sorgliga, säger Samira Hilem Mustafa, 32.

Får ut kvalificerade nyanlända på arbetsmarknaden

Samira är sedan tidigare timanställd på ett äldreboende men ville lära sig mer. Nu har hon pluggat heltid sedan i januari. I klassen går ungefär 30 personer som kommit till Sverige från Kurdistan, Syrien, Somalia och Eritrea. Både ämneslärare och språklärare finns med på lektionerna, och de studerande får till exempel lära sig att ta blodtryck samtidigt som de lär sig begreppen och hur man samtalar och agerar inom vården. Ett perfekt sätt att få ut kvalificerade nyanlända på en arbetsmarknad som skriker efter deras kompetens, menar läraren Samuel Åhsberg.

– Det är en krävande utbildning, men de som går den kan med hundra procents säkerhet räkna med jobb efter examen. Under de praktikperioder som ingår får de också väldigt bra kontakt med arbetsgivare, säger han.

Flerspråkighet – stor nytta inom äldreomsorgen

Han poängterar att Samiras språkkunskaper – förutom kurdiska och svenska kan hon också lite persiska och arabiska – kommer att vara till stor nytta inom äldreomsorgen. Samira nickar; hon har redan träffat på brukare som inte är så bra på svenska och som blivit så glada när hon kunnat prata med dem på deras eget språk. Den 21 december 2018 tar hon examen. Hon har full koll på datumet.

– Det kommer att bli en stor dag. Utbildning är det viktigaste som finns och den ger mig en framtid i Sverige, säger hon.

Samira Hilem Mustafa kommer ha fördel av sin flerspråkighet ute på arbetsmarknaden. Foto: Julia Sjöberg
Samira Hilem Mustafa kommer ha fördel av sin flerspråkighet ute på arbetsmarknaden. Foto: Julia Sjöberg

pil
Fakta: Plugga vård och omsorg med språkstöd

UTBILDNING:Vård och omsorg med språkstöd

• Riktar sig till dig som vill kombinera dina studier i svenska för invandrare eller svenska som andraspråk med en utbildning inom vård.

• På utbildningen lär du dig mer om hälsa, medicin, pedagogik och psykologi.

• Du får öva praktiska moment och fram för allt träna språk i verkliga situationer.

• Utbildningen med språkstöd är två år lång och praktik ingår.

• På goteborg.se/yrkesutbildning kan du läsa vilka utbildningar som startar i år.

YRKE: Undersköterska

• Som undersköterska med inriktning mot äldreomsorg arbetar du med omvårdnad, vård och stöd till patienter.

• Du kan till exempel arbeta på sjukhus på geriatrisk avdelning, på äldreboende, inom hemtjänst eller i daglig verksamhet.

• Det finns mycket goda chanser att få jobb, och enligt Arbetsförmedlingen råder det brist på undersköterskor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro