ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samma jobb men olika lön

Anders Göransson · 7 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Din lön beror i hög grad på om du jobbar i privat eller offentlig sektor, visar en nyligen publicerad rapport från SCB. En sjukgymnast tjänar 2 700 kronor mer i privat tjänst än i offentlig. För dataspecialister är skillnaden i medellön 7 400 kronor och för jurister 13 700. För sjuksköterskor är skillnaden 2 400 kronor – och det är för mycket, enligt Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Ekelund.

STANNAR INTE KVAR – Är det samma typ av verksamhet så ska det inte skilja så mycket. Det är ett problem för offentlig sektor om det enda sättet för våra medlemmar att få upp lönen är att byta arbetsgivare. Då stannar de ju inte kvar i verksamheten och utvecklar den. Allra störst är skillnaderna bland jurister, företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän. De offentligt anställda inom de områdena har 70 procent av de privatanställdas lön.

FÖR STORA SKILLNADER – Vi har accepterat att den privata sektorn är löneledande, men det betyder inte att skillnaderna ska vara så här stora, säger Gunilla Grenö, förhandlingschef för offentlig sektor vid Jusek, som organiserar bland annat jurister, civilekonomer och samhällsvetare. Hon ser en risk i att myndigheter inte har råd att anställa den mest kvalificerade personalen. – I vissa fall kan det vara förödande. Staten utövar myndighet och borde ha den bästa kompetensen.

UPPSKATTADE ARBETSUPPGIFTER Elisabet Sundén Ingestam, enhetschef på Arbetsgivarverket, säger att lönespridningen inom staten ökar, om än långsamt, att det går att tjäna mycket pengar inom staten också. – Arbetsuppgifterna inom staten är generellt så uppskattade att vi får väldigt god kvalitet på vår personal.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro